Заводът на Packard: една от най-големите индустриални руини в света

Предстои един от символите на някогашното могъщество на Детройт да бъде разрушен

Packard завод Детройт

iStock

Packard е символът на американската довоенна автомобилна индустрия, един от символите на холивудското гангстерско кино, а за България – един от символите на отдавна отминала епоха. Става въпрос за откраднатия Packard Twelve, подарен на Георги Димитров от Сталин. Неговата история е изключително любопитна, но няма да отиваме в тази посока.

Ще ви разкажем за родното място на този автомобил в Детройт, което пустее от 1958 г., когато производството на Packard спира.

Към днешна дата заводът, който е една от най-големите индустриални руини в света, трябва да бъде разрушен. След грубо 70 години, през които е пустял, превръщайки се в гойната рана в сърцето на Детройт.

На 31 март съдя Браян Съливан нарежда на перуанския бизнесмен Фернандо Палацуело и компанията му, Arte Express Detroit, да разчисти терена за 90 дни.

Проблемът на Детройт е, че от Палацуело няма и следа, компанията му е пропуснала крайния срок (21 април) да подаде необходимите документи за старт на дейностите за разрушаване на постройките. Това значи, че всичко това сега ще трябва да се извърши от градската управа. Евентуално. Специалистите изчисляват, че дейностите по разчистване на терените ще струват $10 млн.

 На базата на Packard Twelve е изработена бронираната лимузина, която Георги Димитров получава лично от Сталин.

iStock

На базата на Packard Twelve е изработена бронираната лимузина, която Георги Димитров получава лично от Сталин.

Интересното е, че решението на съдията няма как да бъде изпълнено в зададения от него срок.

Тук става въпрос за 40 парцела, обхващащи няколко квартала на града. В окръга няма достатъчно техника, за да бъде извършена колосалната работа за разчистване на терените. Другият проблем е, че никой няма яснота къде ще бъдат разтоварени хилядите камиони със строителни отпадъци от бетон, тухли, стомана и дърво.

Палацуело купува руините за $405 000 през 2013 г. на затворен търг в окръг Уейн. Скептицизмът бързо обхваща местните жители, когато чуват плановете на перуанеца: да вложи $7 млн. и до година хора вече да живеят в нов жилищен комплекс. Той дори обещава да изгради картинг писта. Тези планове така и не срещат подкрепа от местната власт, така че вината не бива да се търси само в Палацуело, след като почти 70 години никой не е успял да намери решение на този проблем.

Единственият светъл лъч от последните години на този отдавна отминал еталон за американско могъщество: през 2021 г. детройтската компания Wallace Guitars обедини усилия с Jeep за създаването на китара, посветена на автомобилната столица на САЩ. Инструментът е изработен от 100-годишен бор от руините на завода.

Друг проблем е, че това не е единственият пустеещ завод в града. Там има мощности на големите трима – Ford, GМ и Chrysler (част от Stellantis), но те поне все още са на линия и някой може да им държи сметка, макар че жителите на града се съмняват в това.

любопитно автомобили Детройт Пистънс Packard