Това е най-тежкият велосипед в света, създателят му си го кара

Kleine Johanna сякаш е излязъл от вселената на „Лудия Макс”, но е толкова бавен, че за изминаване на 400 км ще са му нужни около месец

Пламен Георгиев,
Kleine Johanna велосипед Гинес любопитно

CarMarket.bg/Facebook

Kleine Johanna (от немски Малката Йоана) е велосипед с педали, който може да бъде управляван. Тежи 2177 кг и изглежда така, както може да се очаква от нещо, създадено тонове желязо и гуми от трактор.

Творението е дело на Себастиан Бойтлер, самоук заварчик и изобретател от Кьотен, Германия. През март Record Institute for Germany, нещо подобно на Книгата на рекордите Гинес, призна гиганта за най-тежкия функционираш велосипед. За да бъде признат от института, „велосипедът” е трябвало да се движи с педали.

Kleine Johanna е над 5 м дълъг и почти 2 м висок. Задвижването става чрез педали, които предават въртящия момент към задните колела посредством скоростна кутия от камион Opel Blitz 3.6. Същият е взет от близката автоморга. Всички творения на Бойтлер са направени от скрап, започвайки от гумите, които той и приятел откриват захвърлени до близък гараж. Именно те се превръщат в основа на целия проект, като „велосипедът” е изграден около гумите.

Бойтлер е самоук заварчик и инженер. Той се разболява през 2011 г., но именно болестта му го отвежда до това хоби, иначе би работил нещо обичайно. Вместо да седи цял ден пред телевизора, той избира да запълва времето си майсторене най-вече на велосипеди и мотоциклети.

Започва работа по Kleine Johanna през 2020 г., завършва го през 2022 г. след около 2500 човеко-часа труд в гаража си. Велосипедът е с 35 предавки за движение напред и 7 предавки за движение назад. Максималната му скорост е 18 км/ч.

Желязното творение е оборудвано и с двигател, но той се използва за захранване на алтернатор, който помага на Бойтлер да зарежда телефона си по време на разходка.

Ентусиастът планира да отиде на море на почивка на Балтийско море с Kleine Johanna. Разстоянието е около 389 км, като за изминаването му ще са необходими около месец.

велосипеди любопитно Kleine Johanna Гинес най-тежкият велосипед