Тестът за издръжливост INKA, на който Audi подлага моделите си

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Т естът INKA има за цел да пресъздаде 12 години експлоатация за само 19 седмици тестове. През това време автомобилите преминават през целия ад, на който могат да ги подложат инженерите, за да ги разглобят на съставните им части в края на теста и да видят къде са пробойните (ако ги има).

Всеки автомобил, който бива тестван, се разглобява на средно 600 компонента. Инженерите измерват отклоненията и стареенето, след като симулират износване, което се очаква да настъпи след 12 години употреба.

Тестът INKA е разделен на пет фази. Една от тях включва разпръскване на солен разтвор в камера, температурата в която е 35 градуса по Целзий. Друго изпитание включва симулиране на тропически климат: 50 градуса по Целзий и влажност, достигаща до максималните 100%.

Автомобилите, които преминават през тези мъчения, след това отиват в симулатор на екстремна топлина и светлина. Audi подрежда 80 халогенни лампи с мощност по 1200 вата, които да нагорещят купето на автомобила. Металът достига топлина от максимум 90 градуса по Целзий, само с 10 по-малко от точката на кипене.

След като това изпитание завърши, инженерите на Audi инспектират цветовете и материалите, за да се уверят, че нищо не е деградирало като качество и няма избледнели компоненти.

Слез цялата тази жега, автомобилите отиват на „северния полюс“. В симулационна среда те биват подложени на -35 градуса по Целзий. Но автомобилите не просто стоят на едно място. Вместо само да стоят на този студ, четири мощни компресора клатят автомобилите, като така се симулира шофиране по много неравни и разбити терени.

Всеки автомобил, преминал това изпитание, отива към последната фаза, при която тестови пилоти изминават няколкократно специално подготвени маршрути, които са изпълнени с всевъзможни тежки условия и препятствия.

Audi казва, че всеки модел, който бъде подложен на тестовата процедура INKA, изминава около 12 000 км за 19 седмици.

След това всеки автомобил се разглобява и се изследва, за да се установи всяка слабост в конструкцията, която да бъде неутрализирана на конвейра.

Тестовете INKA се провеждат от Audi Quality Assurance от 2002 г., но същия метод се използва от Technical Development Department вече 40 години. Audi изчислява, че са проведени над 322 500 тестови часа в продължение на 14 години, които покриват над 1 000 000 километра.

Четете още:

Delphi пуска 6 автономни Q5 в тестове за роботозирано такси

Nissan показа стреловидна електричка с режим "Дрифт"

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили тестове за издръжливост INKA Ауди Audi