Delphi иска да пусне роботизирани таксита до края на 2019 г.

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Delphi Automotive Plc, доставчикът на автомобилна електроника, който миналата година направи първата демонстрация на автономен автомобил, изминал разстоянието между източното и западното крайбрежие на САЩ, започва тестове на автономни автомобили в Сингапур. Те могат  да доведат до появата на роботизирани таксита до края на десетилетието.

Тестът започва с 6 автономни автомобила, това ще са модифицирани Audi Q5, които миналата година компанията използва да пропътува разстоянието между Сан Франциско и Ню Йорк в режим на полуавтономност.

В Сингапур автомобилите ще следват три предварително зададени маршрута и през 2019 г. ще се движат свободно, следвайки желанията на клиентите, без това да се следи от шофьор. Поне така твърди Глен ДеВос, Старши вицепрезидент на Delphi.

В момента компаниите наливат огромни средства в автономните системи за управление, тъй като на тях се гледа на едно от решенията за решаване на транспортните проблеми. Очакванията са, че в следващите 25 години в мегаполисите по света ще живеят около 9 млрд. човека.

Delphi планира да обяви подобна програма в САЩ и Европа по-късно тази година.

Освен предлагането на автономни автомобили, Delphi ще разработи софтуер, който ще позволи на клиентите да си извикват таксито. В началото автомобилите ще се движат с ниска скорост по предварително зададени затворени маршрути с дължина 5,6 км, като зад волана ще има човек, готов във всеки един момент да се намеси.

През 2018 г. ще започнат тестове без шофьор в колата, които през 2019 г. ще доведат до пълното отстраняване на шофьора от колата.

Ако всичко мине по план, следващата фаза ще бъде разработване на напълно автономни автомобили, в които въобще ще липсва волан. Предвижда се изпитанията на такива коли компанията да започне пред 2022 г.

Четете още:

Honda Civic 10 идва в Европа в началото на 2017 г.

Превърнаха Tesla Model S в „ловец на покемони“

Източник на статията: Vesti.bg

автономно такси любопитно автомобили автономни автомобили Delphi