Tesla го закъса: Цяла Скандинавия „скочи” на компанията

Мъск нарече исканията лудост, но сега и Норвегия се присъедини към Швеция, та е вероятно милиардерът да трябва да преосмисли позицията си

Пламен Георгиев,
пристанище кораби контейнери

iStock

Н ай-големият профсъюз в частни сектор в Норвегия обяви, че ще блокира транзитните морски превоз на коли Tesla за шведския пазар. Това е част от Скандинавската подкрепа за стачкуващите механици (130 на брой) в Швеция.

Всичко започна от шведските профсъюзи, водени от IF Metall, които предприеха индустриални мерки срещу Tesla през октомври в опит до принудят компанията да подпише колективни трудови договори с механиците.

Този отказ накара PensionDanmark, един от най-големите пенсионни фондове в Дания, да заяви, че е решил да продаде дела си в Tesla, след като американците отказаха да се подадат на шведските профсъюзи. Пенсионният фонд управлява около $46 млрд., но не е ясно каква част от тези пари са вложени в Tesla.

Докерите в Швеция вече отказват да разтоварват автомобили Tesla на пристанищата. Голяма част от електротехниците, чистачите, пощенските служители и поне един доставчик заявиха готовност да спрат да предоставят услугите си на компанията.

Норвежкият профсъюз Fellesforbundet обяви, че иска да изпрати „ясен сигнал на Tesla", като гарантира блокирането на всяка корабна доставка през Норвегия към Швеция. Действията от норвежка страна ще започнат на 20 декември.

Tesla има политика да не подписва колективни трудови договори. Но в Скандинавия този отказ нарушава дългогодишната традиция работниците да договарят надниците си, отпуските, заплащането за извънреден труд и други.

Датският профсъюз 3F също обяви, че отказва да разтоварва или превозва автомобили Tesla за Швеция.

Източник на статията: autonews.com

Tesla стачка профсъюзи Швеция