Странен начин за борба със стреса при работниците, причинен от прехода към EV

Volkswagen използва Escape Room, за да пренастрои мисленето на работниците във Волфсбург на тема електрическа мобилност

Пламен Георгиев,
eMotionRoom escape room

Volkswagen

Volkswagen преминава през пълна електрическа промяна (макар „Дизелгейт” да продължава да го преследва), която в следващите години ще обхване и основния завод на марката във Волфслург. Той ще бъде преоборудван и пренастроен за производство на все повече и повече електрически автомобили. Той като производството им е много по-опростено предвид по-малкото части, някои от работниците може да се с нарушен сън, тъй като се притесняват да не останат без работа. За да облекчи стреса, Volkswagen е решил да ги „плени”.

Компанията е направила Escape room за работниците си във Волфсбург, в която те да получат допълнителни знания за електромобилите. Този подход не се използва за пръв път от VW. Такива стаи е имало в заводите в Емден и Цвикау, които вече преминаха към производство само на електрически коли. Обратната връзка от работниците там е била положителна, затова този опит се пренася и в трети завод.

Наречена eMotionRoom, тя се състои от три стаи, всяка от които изисква около 20 минути, за да може да бъде отключена и да се премине към следващите загадки.

Първата стая проследява историята на електрическите автомобили, датираща от преди два века, когато се ражда идеята. След това работниците преминават във втората стая, където ще се изпробват знанията им за историята на завода във Волфсбург. Третата стая е предназначена за бъдещето на електрическата мобилност.

Служителите (22 000 общо) ще атакуват загадките в екипи по четирима. Ако се затруднят, те ще имат и жокер в лицето на инструктори, които ще им ги насочват към решаване на пъзела.

През стаята трябва да преминат всички служители, което ще рече, че процесът ще продължи поне до края на 2024 г. Дотогава производството на ID.3 вече ще е навъртяло около година заедно с автомобили с ДВГ, какъвто например е Tiguan.

eMotionRoom escape room ескейп руум Volkswagen Touareg фейслифт любопитно автомобили