Работниците на Mercedes ще получат рекордни бонуси

Около 93 000 служители ще получат до 7300 евро бонус към априлската си заплата

Пламен Георгиев,
Mercedes емблема бонуси

Mercedes-Benz

О т 1997 г. Mercedes споделя част от печалбата си със своите служители. През миналата година около 100 000 работници получиха допълнителни 6000 евро към заплатата си след печелившата 2021 г. Тогава и сега BMW е през компанията от Щутгард по продажби в луксозния сегмент, но това в никой случай не значи, че този факт се отразява по някакъв начин на печелбите на Mercedes-Benz. Доказва го фактът, че сега, заедно с априлските си заплати, приблизително 93 000 служители в компанията ще получат бонус до 7300 евро.

Управителният борд и General Works Council се споразумяха да платят тази сума на работниците в Германия. Бонусът е дори по-голям от настоящия максимум на заплатата от 6465 евро.

Щедрият бонус идва във време, в което Mercedes ще инвестира $47 млрд. до края на десетилетието за разширяване на електрическата си моделна гама. Германският премиум бранд възнамерява да предлага само е-коли „където пазарът го позволява” към 2030 г. За да стане възможно това, инженерите разработват няколко нови електрически платформи, като MMA за компактни автомобили, MB.EA за средно големи автомобили и AMG.EA за спортни автомобили. Към тях може да се добави VAN.EA, която ще е основа за миниванове и търговски модели.

Заедно със своите партньори, Mercedes ще изгради не по-малко от осем завода за батерии, които да захранват нуждите на разрастващата се електрическа моделна гама. Компанията възнамерява да намали бюджета за развитие на двигателите с вътрешно горене с 80% до 2026 г. Това ще се отрази директно върху заетите в производството с цел намаляване на разходите. Поради същата причина ще се опрости гамата от компактни автомобили, като се смята, че А-Class хечбек и седан, както и B-Class ще отидат в историята.

Mercedes предвижда, че хибридите и електромобилите ще съставляват половината от продажбите на компанията към 2025 г., пет години по-рано от предварителните планове.

Mercedes-Benz бонуси заплати в авто бранша любопитно автомобили