Първият съветски климатик започва да охлажда след... 40-60 минути

Ето някои интересни факти за „Снежинка“ от 1971 г.

Москвич 408 руски автомобили

, iStock

Москвич-408

П ървият автомобил, оборудван с климатична система, е представен на 10 ноември 1939 г. на автомобилния салон в Чикаго. Оборудван с тази екстра е Packard 12 Sedan. До този момент климатичната система се използва в транспорна на товари, но 12-ката е първият сериен автомобил със система за охлаждане.

Климатичната система, естествено, е опция. Ето и нещо интересно: цената на тази екстра по онова време е 274 долара, докато стойността на целия автомобил е около 700 долара.

Кога тази екстра влиза в съветски автомобил? Първият автомобилен климатик е произведен в началото на 70-те години като експериментална партида в завода „Автогенмаш“ в Одеса.

Дизайнът му е много необичаен. Той е свързан не към бордовата мрежа, а към всмукателния тракт на двигателя, всмуквайки, успоредно на карбуратора, атмосферен въздух и бензин.

Охлаждането се постига чрез изпаряване на бензина в изпарителната камера, като тогава съветските конструктори казват, че няма допълнителен разход на бензин.

8-литровият климатик е предназначен за монтаж в автомобили ГАЗ-21 и Москвич-408.

Понижаването на температурата настъпва в рамките на... 40-60 минути. Цената му е 85 рубли. Тогава това си е скъпо, еквивалент на около 1000 литра бензин.

Източник на статията: auto.mail.ru

климатик руски автомобили