Отново гори кораб, превозващ коли. Причината: електромобил

Freemantle Highway превозва почти 3000 автомобила от Германия към Египет

горящ кораб

CarMarket.bg/Twitter

С мъртоносен взрив на товарен кораб с почти 3000 автомобила е причината за смъртта на един член на екипажа, останалите са скочили зад борда. Говорител на бреговата охрана казва, че причина за пожара вероятно е един от превозваните 25 електромобила на борда на Freemantle Highway.

Корабът транспортира точно 2857 автомобила от Германия към Египет. Пожарът възниква край северните брегове на Нидерландия. Заподозрян е един от превозваните 25 електромобила, който в момента все още гори.

Има един починал и няколко ранени. Поне седем члена на екипажа са били принудени да скочат в Северно море. Корабът е с панамска регистрация, а инцидентът се е разиграл на около 50 км от остров Амеланд. Скочилите във водата са спасени, докато останалите на борда са били евакуирани с хеликоптер. Общо 23 човека са изведени в безопасност, докато спасителните екипи продължават да се борят с пламъците.

А горящ електромобил, както е добре известно, е много трудно да бъде загасен. Затова и екипажът не е успял да се справи с тази задача.

През февруари корейският кораб Ah Shin се запали в териториалните води на Виетнам, превозвайки 4500 автомобила Chery, сред които и електромобили.

Миналата година, отново през февруари, специализираният транспортен кораб Felicity Ace, превозващ над 4000 автомобила с марките Volkswagen, Porsche, Audi и Bentley, потъна и завлече на дъното коли на стойност $401 млн.

Тези инциденти принудиха норвежката шипинг компания Havila Krystruten обяви, че повече няма да превозва електромобили на борда на своите кораби.

кораби горящ кораб пожар