Гори кораб с 4500 автомобила на борда

Предварителните данни сочат, че огънят е унищожил всички автомобили на борда

Пламен Георгиев,
пристанище Бремерхавен кораб

, Getty

Снимката е илюстративна

К орейският транспортен кораб Ah Shin е обхват от пожар в териториалните води на Виетнам. За огън на борда е докладвано на 4 февруари, като локализацията на огъня е станала на следващия ден. До момента пожарът не е потушен, но 21-членният руския екипаж е на борда и е невредим.

Виетнамското издание Tuoi Tre Online съобщава, че на борда на кораба има 4530 автомобила на китайската Chery. Сред тях има и електромобили, които са много трудни за гасене. Смята се, че всички автомобили на борда са унищожени.

Използван е всичкият СО2 в противопожарната система, но това не е помогнало. Тъй като сред горящите автомобили има и електрически, използването на вода за потушаване на пожара е много опасно.

В момента корабът е на дрейф в близост до виетнамския Вунг Тау, но бурното море не позволява на спасители да достигнат кораба и да помогнат. Днес на мястото трябва да пристигне специализиран кораб с виетнамски пожарникари.

През януари норвежката корабна компания Havila Krystruten - една от двете, които плават между крайбрежните градове Берген и Киркенес, заяви, че повече няма да превозва електрически или електрифицирани коли.

Фирмата превозва предимно пътници и товари по маршрута, но сега каза, че ще приема само лични автомобили с двигатели с вътрешно горене. И посочи пожарната безопасност като основна причина за решението си.

Преди една година, към края на февруари, специализираният транспортен кораб Felicity Ace, превозващ над 4000 автомобила с марките Volkswagen, Porsche, Audi и Bentley, се запали и потъна. А с него потънаха и автомобили на стойност над $400 млн.

Ah Shin пожар кораби кораб