Най-скъпите 10 автомобила в света

Точно половината са с марка Bugatti, но все пак най-скъпият автомобил не е френски

Rolls Royce Boat Tail

, Rolls-Royce

Rolls-Royce Boat Tail

С тане ли дума за подобна класация, то мигновено изпъква името на Bugatti. И това не е случайно, тъй като марката има цели 5 представителя в тази престижна класация. Тук трябва да кажем, че става въпрос за заводска цена на автомобилите, а не за коли, продадени на търг. За последните все още официалното лидерство се държи от Ferrari 250 GTO, макар преди дни да стана ясно, че на таен търг (вероятно) е продаден Mercedes-Benz 300 SLR „Uhlenhaut Coupe” за колосалните 130 млн. евро

Класацията е направена от Motor1.com, затова цените са дадени в долари, а не в евро. И както казахме: това са заводските цени на нови автомобили.

 Bugatti Chiron Super Sport 300+

Bugatti

Bugatti Chiron Super Sport 300+

Bugatti Chiron Super Sport 300+: $3,9 млн.

По-рано този месец Bugatti насочи прожекторите към себе си, съобщавайки, че е преминал границата от 300 мили/ч (482 км/ч) с модифицирана версия на Chiron. Super Sport 300+ е ограничен до само 30 бройки. Макар да има цифрата 300 в името си, максималната скорост на този модел е „едва” 445 км/ч. Производството започва тази година.

Интересно е да се знае, че в България вече има една бройка Chiron Super Sport. Писахме за това. Този автомобил е в гаража на известен български бизнесмен, а за това разбрахме от половинката му, която се похвали в Instagram.

 Lamborghini Veneno

Lamborghini

Lamborghini Veneno

Lamborghini Veneno: $4,5 млн.

Lamborghini направи само 14 бройки между 2014 и 2015 г., предложени като купе и кабриолет. Под капака Lamborghini монтира по-мощна версия на 6,5-литровия V12 от Aventador, генериращ 750 к.с. и 609 Нм, които му осигуряват ускорение от 0 до 96 км/ч за 2,9 секунди. До момента той е най-скъпото ново Lamborghini.

 Bugatti Bolide

Bugatti

Bugatti Bolide

Bugatti Bolide: $4,7 млн.

Няма нищо изненадващо, че произведеният в тираж 40 бройки Bolide присъства в тази класация. Все пак говорим за автомобил с 1824 к.с., повече от тези в Chiron Super Sport 300+. Да не говорим за аеродинамичните оптимизации, променили сериозни външния облик на донора Chiron. И ако всички други модели на Bugatti са направени за максимална скорост, този е направен за максимална скорост, но на писта, т.е. да може да завива добре.

 Bugatti Divo

Bugatti

Bugatti Divo

Bugatti Divo: $5,8 млн.

Третият (от общо пет) модел на Bugatti в тази класация. Чрез по-леки джанти, карбонов интеркулер и по-малко шумоизолация, инженерите са олекотили модела с около 30 кг спрямо Chiron. Това, подпомогнато с различна аеродинамика, прави Divo по-бързо с около 8 секунди на пистата „Нардо”. Тиражът отново е ограничен до 40 бройки.

SP Automotive Chaos: $6,4 млн.

SP Automotive (накратко от Spyros Panopoulos) е ново име в света на хиперавтомобилите, но със своите 2000 к.с. Chaos си спечели име в него. Те се генерират от битурбо 4,0-литров V10. Интересното е, че има по-напомпана версия, която ще струва над 14 млн. Смята се, че мощността й ще е над 3000 к.с.

Mercedes-Maybach Exelero: $8,0 млн.

Този модел е уникат. Поръчан от Fulda, Exlero дебютира през 2004 г. Mercedes конструира Exelero върху „скелета” на Maybach, оборудвайки го с битурбо V12 двигател с 694 к.с. и 1020 Нм. Максималната му скорост е 350 км/ч.

 Bugatti Centodieci

Bugatti

Bugatti Centodieci

Bugatti Centodieci: $9,0 млн.

Bugatti представи Centodieci на миналогодишния Конкурс за елегантност в Пебъл Бийч. Само 10 (dieci) са бройките от този модел, прехвърлящ мост назад към Bugatti EB110. Това бе модел, създаден по повод 110-годишнината на Bugatti.

 Rolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce

Rolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce Sweptail: $12,8 млн.

Стигаме до Топ 3, където, макар Bugatti да има цели пет модела (от 10), Rolls-Royce окупира почетната стълбичка с два. Първият е произведеният в една единствена бройки Sweptail през 2017 г., който в онзи момент бе най-скъпият модел в света.

 Bugatti La Voiture Noire

Bugatti

Bugatti La Voiture Noire

Bugatti La Voiture Noire: $13,4 млн.

Това със сигурност е най-скъпото Bugatti, произвеждано до момента. Това е модерната интерпретация на личния Type 57 SC Atlantic на Жан Бугати. Лично го видях на салона в Женева, когато бе показан през 2019 г. Всичко в този автомобил е радикално. Собственикът му все още е неизвестен, но едно от имената изглежда най-вероятно.

 Rolls-Royce Boat Tail

Rolls-Royce

Rolls-Royce Boat Tail

Rolls-Royce Boat Tail: $28 млн.

Цената на този автомобил не е обявена официално от компанията, така че цената му от $28 млн. e по-скоро ориентировъчна. Смята се, че моделът е изработен по специална поръчка на Джей Зи и Бионсе.

Източник на статията: Motor1.com

Топ 10 най-скъпите автомобили в света любопитно автомобили хиперавтомобили класация