Класираха най-полезните автомобилни опции

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

Ф акт е, че всеки следващ модел става все по-скъп и по-скъп. Добре оборудван Focus вече надхвърля 50 000 лв., а Peugeot 508, който наскоро бе отличен с титлата „Автомобил на годината в България“, смайва с цени доста над 80 хиляди. За това голяма „вина“ носи оборудването, което в някои случаи е повече от необходимото, но не и винаги.

Днес в стандартното оборудване на повечето модели фигурират поне 10-ина системи за активна безопасност, което, макар и полезно, оскъпява значително автомобила. Това е и един от способите за печалба на компаниите. Но не значи, че водачът винаги се възползва (и дори ползва) дори част от тези системи. Но оценката на различните системи и удобства е субективен фактор.

За да си изясни желанията на водачите (между другото абсолютно всяка компания прави собствени проучвания, за да предложи все повече системи и функции в „базовото“ оборудване), руската агенция „Автостат“ прави проучване измежду 1800 шофьори.

Излиза, че подгревът на челното стъкло (бал 4,68 от 5) е любимата екстра на руснаците, но климатът в Русия е естествена предпоставка за това. На второ място по популярност сред автомобилистите се нарежда системата за автоматично стартиране на двигателя (4,58). Челото оформя парктроникът, докато четвъртото и петото място са съответно за допълнителните въздушни възглавници и подгревът на седалките.

В Топ 10 влизат още пълноразмерна резервна гума, което гарантира нормално продължаване на движението, а не движение с 80 км/ч до 80 км (run-flat) или комплектът за авариен ремонт на гумата (запълване с уплътняваща смес). Десетката на опциите завършват системата за контрол на сляпата точка, аварийната спирачна система, адаптивните фарове и подгревът на волана.

Японското „Ферари” навърши 30 години

Масовите марки са по-надеждни от луксозните

Автомобилите за споделено ползване – кошмарът за производителите

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили опции в автомобила автомобилни опции екстри