Какви тайни се крият зад емблемите на аристократичните марки

Британските луксозни марки са свързани с това, че в тях са закодирани тайни, свързани със създателите им

Пламен Георгиев,
Spirit of Extasy

Борис Тепешанов/CarMarket.bg

С тарите автомобилните марки са закодирали в имената и емблемите си посланията на своите създатели. Ще се опитаме да дешифрираме имената, за да може да се потопим в дълбоките планове и тайните на тяхната творческа философия.

Rolls-Royce

Автомобилите Rolls-Royce носят известна сянка на тъга. Phantom, Silver Spirit, Silver Shadow, Silver Ghost намекват за някаква връзка с отвъдното. Дори емблемата под формата на две преплетени букви RR е покрита с траур. Всичко това не е случайно.

Компанията е основана от двама предприемчиви хора - инженерът Хенри Ройс и аристократичният мистик Чарлз Ролс. До този момент Хенри Ройс продава електрически уреди и е закупил френска Decauville, която решава да доведе до съвършенство. Той преработва двуцилиндровия двигател, намалява обема му, заменя вала, така че буталата започнат да работят в противофаза. Резултатът е един тих двигател, който впечатлява с меката си работа.

Чарлз Ролс финансира разработката на инженера и през 1906 г. е представено първото шаси от новата компания Rolls-Royce, на което много производители на каросерии създават свои собствени уникални автомобили. Основното предимство на Rolls-Royce са двигателите, които се използват и в авиацията.

Тъй като Чарлз Ролс е съосновател на Кралския аероклуб през 1903 г., той започва да инсталира двигатели на самолети. През пролетта на 1910 г. Чарлз Ролс получава лиценз за пилот на самолет, на 2 юни 1910 г. прелита Ламанша, а на 12 юли 1910 г. Ролс загива в самолетна катастрофа. Оттогава буквите на емблемата са боядисани в черно, олицетворявайки траур за трагично загиналия основател на компанията.

Aston Martin

Aston Martin е основана от двамата приятели Лионел Мартин и Робърт Бамфорд през 1913 г. Първоначално компанията се казва Bamford & Martin, занимаваща се с продажба на автомобили.

Това е съюз на двама търговци, които съвместно развиват бизнес за продажба на спортни роудстъри от вече почти неизвестната английска марка Singer. Лайънъл Мартин се интересува от моторните спортове и участва в така наречените състезания Aston Clinton Hill Climb. Справянето с планинските трасета с много завои е предизвикателство и чест. След една своя победа Лайънъл нарича своя спортен прототип Aston Martin.

Първият Aston Martin е произведен през март 1915 г. на шаси Isotta-Fraschini от 1908 г. и разполага с 1,4-литров четирицилиндров двигател Coventry-Simplex под капака.

Колата се оказа успешна и за нея започнат да идват поръчки от местни аристократи, които обичат спорта. Но започва Първата световна война и всичките 14 произведени автомобила са взети в армията и служат на Sopwith Aviation Company.

След войната основателите на работилницата продават бизнеса. Спортните автомобили продължават да се произвеждат в малки серии, а в края на 20-те години се появява лого с крила, които се възприемат като символ на скорост, свобода и мечти.

Марката става широко известна през 1947 г., когато е закупена от собственика на индустриална корпорация за производство на селскостопански машини Дейвид Браун. Той разработва спортния роудстър Aston Martin DB с мощен 2,5-литров двигател, който му позволява да постигне няколко победи в състезания.

Bentley

Bentley също е роден от света на английския моторен спорт. Преди Първата световна война не е имало одобрени стандарти за всички участници в състезания, така че малките „играчи” са имали възможност да експериментират с автомобили, които са били сглобени като пъзели с части от различни машини.

Младият инженер Уолтър Оуен Бентли, който заедно с брат си печели пари от продажбата на френски автомобили DFP в Англия, решава да създаде спортен прототип, който да участва в състезания на пистата „Брукландс”. На малък модел DFP той инсталира модифициран двигател с леки алуминиеви бутала, което прави възможно увеличаването на мощността и въртящия момент.

Оттогава започва спортната история на марката. Автомобилите са произвеждани в малки серии, предимно за състезателни отбори. В същото време основният бизнес на братята Бентли е концентриран около продажбата на резервни части за френски автомобили.

След Първата световна война идват победи в Льо Ман и марката става известна. През юли 1931 г., по време на Голямата депресия, продажбите рязко спадат и Bentley преминава под крилото на Rolls-Royce.

Крилата, обрамчващи "B", означават ангажимента на марката към скоростта. И ако през 30-те години Rolls-Royce се управлява предимно от личен шофьор, тогава Bentley започва да се произвежда за лично шофиране.

емблеми Bentley Aston Martin Rolls-Royce