Hyundai направи спасителен автомобил с крака

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

И зчакахме седмица, за да получим пълната информация за „ходещия автомобил” на Hyundai, който корейците представиха на изложението за електроника в Лас Вегас. Те го наричат Ultimate Mobility Vehicle (UMV), а идеята на Hyundai Elevate е да спасява човешки животи във всяка една трагедия, които може да порази планетата ни.

Elevate разчита на колела, монтирани на роботизирани крака, които позволяват той да се движи като нормален автомобил, да ходи или да катери „дори най-коварния терен”. Предназначението му е да достига до зони, веднага след като са били засегнати от природни бедствия, за да спасява човешки животи.

Първите 72 часа след природно бедствие са най-критичните, затова Elevate е така замислен, че да може да достига до зони, засегнати от горски пожари, земетресение, урагани, наводнения. Elevate е първият автомобил с движещи се крака, смесвайки технологии, използвани в електрическите автомобили и роботите. В резултат на това той може да достига терени, които са недостъпни дори за най-високопроходимите автомобили.

Elevate може да изкатери стена с височина 1,52 метра, да прескочи дупка с широчина 1,52 метра, да ходи през силно пресечен терен, както и да постига широчина на колесната следа от 4,57 метра. Всичко това той може да прави, като гарантира нулево клатене на купето и пътниците в него. Друг любопитен факт е, че странната концепция може да имитира походката на бозайници и движенията на влечуги.

Устройството на крака копира в известна степен това на човешкия крак, като тук са интегрирани вертикални и хоризонтални стави, колянна става, глезенна става и ротационен кормилен шарнир, който завърта колелото около вертикална ос. Двигатели в главините на колелата осигуряват задвижването им.

Освен помощ в извънредни ситуации, Elevate би могъл да помага и на инвалиди. Концепцията използва модулна платформа на електромобил, върху която може да се монтират различни купето за отделни специфични нужди.

Дисплей с широчината на 7 iPad-а превзема интериора

Audi e-tron е най-важният модел на марката за последните десетилетия (тест драйв)

Lada Niva 6×6 Pickup е отговорът на Mercedes-AMG G63 6×6

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили CES 2019 Hyundai Hyundai Elevate