Хакери задигнаха Tesla и 100 000 долара в брой

Не е това, което си мислите - направено е на състезание. Има и учебна цел

Tesla Model 3

Tesla

Г рупа хакери си тръгна с Tesla Model 3 и $100 000 в брой. Но не е това, което може би си мислите. Пореден автомобил, жертва на съвременните технологии. Или по-скоро жертвата е собственикът.

В случая става въпрос за състезание по хакерство, така и колата, и парите са спечелени честно.

Състезанието Pwn2Own се провежда ежегодно на Конференцията за сигурност във Ванкувър, Канада. Смята се, че привлича най-добрите хакери и експерти по сигурността в света.

Всеки екип за състезанието получава списък с устройства и софтуер. Всяка кражба или проникване носи парична награда. В случая с Tesla най-бързият отбор спечели колата. Това е бил екип, наречен Synacktiv.

Изборът на модел на световния лидер при е-колите не е случаен - “теслите” са доста уязвими, а същото се отнася за електромобилите като цяло.

За да останат защитени собствениците на Tesla (поне донякъде и поне на теория), точните подробности за това как екипът е хакнал возилото не бяха оповестени.

Организаторите казват, че ще споделят подробности как софтуерът е бил хакнат със съответните разработчици в компанията на Илон Мъск, преди да им дадат 90 дни да пуснат корекции за сигурност.

Едва след това организацията ще оповестят какво и как се е случило. Synacktiv показа в Туитър как екипът успешно компрометира информационно-развлекателната система Tesla Model 3 чрез Bluetooth.

софтуер състезание хакер Tesla Model 3