Голяма съдебна победа за Tesla

Съдебните заседатели отсъдиха в полза на Autopilot, водачът е бил виновен за възникнал инцидент

Пламен Георгиев,
Tesla интериор

iStock

С ъдебната система в САЩ допуска позоваването на т. нар. прецеденти, т.е. в идентични случаи да се дават за пример присъди по други дела. Именна затова този съдебен успех на Tesla е толкова важен, тъй като компанията е засегната от всевъзможни искове, повечето от които свързани с Автопилота.

В този случай той също е обвинен за причиняване на инцидент, но съдебните заседатели решиха, че водачът носи вина за това, а не софтуерът за полуавтономно управление. При това ищецът си е тръгнал с нулево обезщетение от съда.

Тя, Джустин Хсу, обвинява Tesla и Autopilot, че нейният Model S е направил ненужна рязка маневра и се е стигнало да инцидент. В следствие на него въздушната възглавница се е активирала, счупвайки челюстта на Хсу, избивайки й зъб и увреждайки лицев нерв. Тя не само обвинява за това Autopilot, но иска и обезщетение от $3 млн.

Но съдебното жури решава, че именно тя е виновна и не й присъжда никакво обезщетение. До това заключение стигат, след като се установява, че Автопилотът е използван на улица в населено място, след като Tesla изрично казва на клиентите, че това е забранено. А раздуването на еърбег в случай на инцидент е нещо съвсем нормално.

Tesla съдебен иск дело