“Заради лъжите му някои хора загубиха милиони”. Започна дело за Tesla срещу Илон Мъск

Ощетени от ходовете на милиардера инвеститори съдят него и марката в Сан Франциско

,
Илон Мъск

Getty Images

Н ад четири години след като туитна, че ще изтегли Tesla от борсата, Илон Мъск трябва да дава обяснения в съда на инвеститори, които претендират, че ги е ощетил със свои изказвания, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В качеството си на президент и изпълнителен директор на марката по онова време, милиардерът е излъгал и заради неговите лъжи някои хора изгубиха милиони долари, заяви Никълъс Порит, адвокат на завелите делото срещу бизнесмена.

На 10 август 2018 г. инвеститорите, които се смятаха за ощетени от Мъск, подадоха иск срещу него, че е манипулирал изкуствено цената на акциите на Tesla, "за да разори напълно инвеститорите, които залагаха на намаляване на котировката".

Процесът за измама започна в Сан Франциско с избор на съдебни заседатели. Той ще продължи три седмици, а Мъск е в списъка на свидетелите.

На 7 август 2018 г. Мъск породи изумление, като каза, че иска да изтегли Tesla от борсата, когато цената на акциите достигне 420 долара. Той добави, че има осигурено финансиране за извършване на тази операция, а няколко дни по-късно обясни, че дискутира хода със Саудитския обществен фонд. Акциите на марката скочиха на 386,48 долара. На 16 август те спаднаха на $335,45.

Жалбовносителите имат намерение да докажат, че Мъск е направил "фалшиви или заблуждаващи изказвания", които са им навредили и те са понесли загуби през този период.

Освен Мъск, обвинени са Tesla като юридическо лице и членовете на административния съвет на компанията.

Американският борсов регулатор - Комисия по ценните книжа и борсите, депозира жалба срещу компанията, считайки, че Мъск не е представил доказателства за финансирането, което твърдял, че е осигурил.

Регулаторът наложи на Мъск да отстъпи поста президент на административния съвет на Tesla, да плати глоба от 20 милиона долара и изиска туитовете му, пряко свързани с дейността на автомобилния бранд, да бъдат одобрявани предварително от компетентен юрист. През миналата пролет милиардерът се опита да постигне отмяна на решението, но напразно.

През октомври той закупи Туитър след редица перипетии.

злоупотреби борса Сан Франциско съдебен иск съд Tesla Илон Мъск