Gold State Coach: Блясъкът на Империята се олицетворява от превоза на Крал Чарлз III

Седем метра висококачествена дървесина, покрити със злато, разказваме ви за гордостта на британския автопарк, която е на 261 години

Gold State Coach

, Getty

Gold State Coach

Д нес светът ще види нещо, което не се е случвало повече от седем десетилетия: коронация на крал. За блясъкът около това събитие ще се погрижат около 250 млн. лири, но най-блестящо в британската столица днес ще е Gold State Coach. Крал Чарлз III ще премине от Уестминстърско абатство до Бъкингамския дворец, след като короната бъде сложена на главата му е и бил помазан с миро.

Каретата, която за последно мина по лондонските улици за Платинения юбилей на Елизабет II през юни 2022 г., а въведена в експлоатация през… 1862 г. За пръв път тя се използва от Крал Джордж III, който се придвижва с нея при откриване на Парламента. След това тя е използвана за всяка коронация, започвайки от тази на Уилям IV през 1831 г.

Каретата е направена от висококачествена дървесина, върху която е положен тънък слой злато. Интериорът й е тапициран с кадифе и сатен. Украсата й е с величествени картини на римски богове и богини. На покрива изпъкват три херувима, които представляват Англия, Шотландия и Ирландия. Над всяко колело има масивна фигура на тритон.

Getty

Огромната карета е дълга 7 метра, висока е 3,6 метра и тежи 4 тона. Задвижва ще само от 8 к.с., по-точно – от 8 коня.

Кралица Елизабет II използва златната карета за коронацията си през 1953 г., като изминава с нея разстоянието от Бъкингам до Уестминстърско абатство (Крал Чарлз III ще направи точно обратното и само в едната посока) и обратно. Онзи ден е бил необичайно студен и мокър, затова под седалката на Кралицата е имало бутилка гореща вода.

Оказва се, че Кралица Виктория не си пада много по каретата. След като преди нея кралете Джордж III, Джордж IV и Уилям IV редовно откриват парламентарните сесии през различните периоди, Кралица Виктория, след като Принц Албърт умира през 1861 г., открива Парламента само седем пъти, но не пътува до дам с каретата.

Във Великобритания има само две по-стари карети от тази: Каретата на говорителя на камарата на общините датира от 1698 г., а Каретата на кмета на Лондон е направена през 1758 г.

На път за Уестминстърско абатство Крал Чарлз III ще отиде с Diamond coach. Те а построена в Австралия през 2010 г., доставена в Лондон през 2014 г. Създателят й Джим Фреклингтън я замисля като възхвала на историята и наследството на Империята.

Каретата е използвана от Кралицата за нейния диамантен юбилей. Тъй като е доста нова, шасито е алуминиево, а дървесината отново е позлатена. Дълга е 5 метра и тежи 3,3 тона. Тегли се от 6 коня, порода Windsor Grey.

любопитно автомобили карета карети Крал Чарлз III Gold State Coach