Euro NCAP: автопилотът на Tesla е по-лош от аналозите на Mercedes, BMW и Audi

Пламен Георгиев,
Tesla Model 3

, Tesla

Tesla Model 3

Н езависимата организация Euro NCAP публикува резултатите от тестовете на системите за подпомагане на водачите на 10 автомобила. Специалистите са изпитвали работата на системата Highway Assist, която поддържа разстоянието спрямо движещия се отпред автомобил (адаптивен круиз контрол) и задържа автомобила в лентата на движение. Оказва се, че автопилотът на Tesla се справя с тази задача по-слабо от електронните асистенти на Mercedes-Benz, BMW и Audi. Коректно е да се отбележи, че по два от трите параметъра Tesla Model 3 показва най-добри оценки, но в третия (Driver Engagement) дава най-слаб резултат, заради което Model 3 е дори след Ford Kuga и VW Passat.

Euro NCAP

Останалите модели, участвали в испитанието, са Audi Q8, BMW 3 Series, Mercedes-Benz GLE, Volvo V60, Peugeot 2008, Nissan Juke и Renault Clio. Работата на електрониката се е оценявала по следните критерии: баланс между намесата на компютъра и участието на водача в процеса, както и осигуряване на безопасността в критични ситуации. Оценките са четири: Entry, Moderate, Good и Very Good. Тук е подходящо да се отбележи, че автопилотът на Tesla се справя и без човешка намеса, но това в Европа не е разрешено и вероятно заради това е слабият резултат.

Най-висока оценка са получили Mercedes-Benz GLE, BMW Серия 3 и Audi Q8. Експертите по безопасност отбелязват, че системата в посочените модели не позволява на водача да се разсейва, но в същото време изпълнява функцията си на асистент. Тя реагира в аварийни ситуации, когато човек може да загуби контрол над колата.

Единственият модел с оценка Good е на Ford Kuga, модел от средния клас, но въпреки това справил се много добре в изпитанието.

Оценка Moderate получават Volkswagen Passat, Nissan Juke, Volvo V60 и, неочаквано, Tesla Model 3, която е оборудвана с най-напредналия автопилот от всички участници в теста. Електрониката на електрическия автомобил е наречена „авторитарна“: системата не взаимодейства с водача, а поема изцяло контрола върху автомобила. В резултат на това водачът може да се разсее и дори да заспи.

Най-слаби резултати постигат Renault Clio и Peugeot 2008. Експертите казват, че докато управлява тези автомобили, водачът със сигурност няма да се разсейва от пътя, разчитайки изцяло на помощници.

40% от всички ПТП настъпват през първите минути на шофиране

Ковид-19 кара хората да избягват обществения транспорт

1400 к.с. за $1,45 млн.: най-най автомобилът от Китай

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили Euro NCAP автопилот Tesla