Ето шофьорите на кои марки предизвикват най-много катастрофи

Има индикации, че определени модели привличат по-рискови шофьори

Мартин Дешев,
дрифт

iStock

С ред „градския фолкор“ на шофьорите във всички страни винаги има най-различни легенди за всяка марка и дори за конкретни модели автомобили. Например кои коли най-често се оказват част от някакъв инцидент.

Проучване на американската застрахователна компания LendingTree открива именно кои са тези автомобили, съобщава CNBC. За целта компанията е анализирала застрахователните оценки на шофьори, които са искали да застраховат собствените си автомобили и тяхната история. Статистиката проследява броя инциденти на 1000 шофьора на автомобили от дадената марка. Проучването обхваща 30 бранда за периода от ноември 2022 г. до ноември 2023 г.

И така, най-често в инциденти и катастрофи се оказват шофьорите на Tesla – 24 инцидента на 1000 шофьора. На второ място са шофьорите на RAM с 23 инцидента, а на трета – Subaru с 21 инцидента на 1000 шофьора.

Най-малко инциденти предизвикват шофьорите на Pontiac, Mercury и Saturn. Всички те имат по по-малко от 10 инцидента на 1000 шофьора.

Проучването проверява и кои шофьори са с най-голям риск да карат под въздействието на алкохол. Това са тези на BMW – трима на 1000. На второ място са тези на RAM – около 1,7 на 1000, а трети са шофьорите на Subaru – 1,45.  Когато се обобщят всички рискове и нарушения – алкохол, инциденти, превишена скорост и т.н. шофьорите на RAM са първенци, а тези на Tesla се нареждат на второ място.

Проучването на LendingTree открива и точното отражение на инцидентите върху застрахователната премия. Една глоба за превишена скорост може да повиши премията с 10% до 20%. Инцидент/катастрофа, вдига премията с около 40%, а шофиране под въздействие на алкохол – с 60% или дори повече.

„Трудно е да се определи защо определени брандове може да имат по-голям брой инциденти от други. Има индикации, че определени типове автомобили привличат по-рискови шофьори от другите“, казват от застрахователна компания.

коли автомобили катастрофа катастрофи инцидент