Дните на Илон Мъск в Twitter май свършиха

Милиардерът направи анкета в мрежата дали да напусне компанията като неин изпълнителен директор

Пламен Георгиев,
Илон Мъск Twitter

Getty Images

Д опреди половин година темата дали Илон Мъск да напусне или остане като изпълнителен директор на Tesla би била приета като богохулство, а армията му верни „поданици” биха вдигнали революция.

Но слухове за оттеглянето му витаят от известно време, а този месец се заговори, че е намерил свой заместник в лицето на шефа на Tesla China.

Тези дни Лео Когуан, третият най-голям частен инвеститор (собственик на 22,7 млн. акции на стойност $3,6 млрд.), изрази мнението си, че Мъск е „изоставил” Tesla.

Повод за това изказване на Когуан, който години наред бе сред верните привърженици на Мъск, е поредната порция продадени акции от Илон за $3,7 млрд., които му трябват, за да подкрепи (вероятно) потъващия кораб Twitter.

Когуан вярва, че „Tesla се нуждае и заслужава да има CEO на пълен работен ден.”

Това вероятно е бил поредният сигнал за Мъск, който може и да се е уплашил от нарастващото недоволство срещу него и да е решил, че трябва да запази поне позициите си в Tesla. Затова той пусна анкета в Twitter, която изтича след четири часа. Както виждате, въпросът е много ясен, точен и обвързващ: „Трябва ли да се оттегля като шеф на Twitter? Ще се съобразя с резултата от тази анкета.”

Един от отговорилите му изразява доста ясно настроенията срещу него в социалната медия: „Вече знаеш какъв ще бъде вотът”.

Така че напускането му (най-вероятно) на Twitter може да е добър сигнал, че отново ще затегне юздите в Tesla, но ситуацията може да се развие и по друг начин.

Илон Мъск Twitter