BMW 730d измина 1650 км с един резервоар. И имаше гориво за още

Ентусиаст с популярен канал в YouTube си направи експеримент с пътуване от Лондон до Мадрид

BMW 730d old

BMW

Снимката е илюстративна.

К олкото повече наближава краят на добрия стар ДВГ (този на дизела май ще е и по-рано), толкова повече подобни информации ще зачестят. За да ни дразни съдбата.

Но поне ставаме свидетели на достоен залез, какъвто технологията безспорно заслужава.

Във време, в което един от големите казуси и как да се удължи пробегът на електромобилите от едно до друго зареждане, Джо Ахил, голям фен на BMW и популярен YouTuber, си прави експеримент колко може да измине с един резервоар на дизеловата лимузина BMW 730d от предишното поколение (G11).

Той пътува от Лондон до Мадрид - през Северна Франция и Испания, под Ламанша.

Ясно е с какво разполага този луксозен автомобил - 3-литров редови 6-цилиндров дизелов двигател, 261 к.с. и 620 Нм макс. въртящ момент. Куплиран е с осемстепенен автоматик. Гумите (понеже и те са важни за такъв експеримент) - Michelin E Primacy.

Пътуването отнема на шофьора и навигатора му 22,5 часа, за които са изминати 1650 км без да се налага посещение на бензиностанция. Нещо повече - накрая бордовият компютър е показвал, че е имало нафта за още 154 км.

Досега само се бе споменавало тук-там, че дизеловата “седмица” е способна на пробези от над 1200-1300 км, че и 1500 км с много оптимизъм. Правени са подобни тестове и имаше постижения като споменатите (до около 1400 км на "изпарения" накрая).

А от канала на Ахил (Joe Achilles) в YouTube можете да научите как е преминало пътуването, как е шофирал той, имал ли е ядове с автомобила и т.н.

Източник на статията: Motor1

BMW BMW 750i дизелови братя Джо Ахил