Австрийци направиха електрическа пожарна за Лос Анджелис (видео)

Тя има два електромотора. И дизелов двигател, който може да захрани батерията

пожарна RTX

Rosenbauer

П ротивопожарната служба на Лос Анджелис (LAFD) се похвали с първия в Северна Америка автомобил на ток.

Той се нарича RTX и е създаден от австрийската компания Rosenbauer. Тя казва, че е първият електрически от този тип в цял свят, не само отвъд океана.

Задвижва се от два електромотора, монтирани на двата моста и осигуряващи 4x4. Общата максимална мощност 490 к.с. Батериите са доставени от Volvo - с общо 132 кВч. Те осигуряват работа (пробег и ползване на мощности на място) за около два часа.

Когато капацитетът падне до 20 процента, се намесва 6-цилиндров дизелов двигател на BMW, спобосен да зареди батериите с енергия за часове напред. Това има ключова роля, ако се стигне до използване на пожарното возило за по-дълго време, например цяла нощ. Моторът с вътрешно горене може да задвижва и самата пожарна при крайна необходимост.

Rosenbauer

Всичко останало е оборудвано като за стандартен пожарен автомобил.

А както се чака за пътнически EV, така е станало и в този случай. RTX е трябвало да бъде доставен още през февруари 2020 г., но това не е станало заради пандемията. Ново отлагане е имало през м.г.

Цената на RTX от Rosenbauer е 900 хиляди долара. С оборудването обаче става около 1,2 млн. Почти колкото поръчков спортен автомобил, че и по-евтин.

Следва доставка на електрическа пожарна за по-малък град в Калифорния - Ранчо Кукамонга.

Rosenbauer RTX пожарна Пожарна служба на Лос Анджелис електрическа пожарна