Zeekr 009 e 6-местен семеен ван с голям пробег

Той е с новата батерия на CATL, компанията иска да го продава по цял свят от 2025 г.

,
Zeekr 009

Zeekr

Zeekr 009

Zeekr, марка на Geely, пусна втория си модел - 009 MPV, електрически семеен ван с шест места. Идеален за Китай.

Той произлиза от платформата SEA на компанията-майка. Същата, която даде живот и на новия Smart #1. 009 е първият сериен автомобил, който получава новата батерия на CATL - Qilin.

Твърди се, че литиево-никел-манган-кобалтовият модул с капацитет 140 кВч осигурява пробег до 820 км. Но това е по измервания в Поднебесната империя.

Тази нова батерия е свързана с два електромотора с комбинирана максимална мощност от 543 к.с. Ускорява от място до 100 км/ч за 4,5 секунди.

2830-килограмовият 009 е със задвижване на четирите колела. Като опция се предлага въздушно окачване.

Отличителният външен дизайн и квадратният силует на 009 са разработени от екип от дизайнери на Geely в глобалния център на Zeekr в Гьотеборг, Швеция.

Zeekr

Ключовите елементи включват сребърна решетка „Spring of Light“, съставена от 154 LED светлини, които могат да бъдат програмирани да предоставят това, което Zeekr описва като „различни картини“.

Фаровете, разположени в предния ръб пред къс, но плосък преден капак, са формирани от пет различни осветителни елемента.

По-нататък новият MPV ще получи версия с най-голямото предно стъкло в своя клас. Автомобилът е с коефициент на въздушно съпротивление от 0,27, според Zeekr. Колетата са 20-инчови.

Интериорът е луксозен, а разпределението на местата е в конфигурация 2+2+2.

Zeekr

Автомобилът се произвежда в завода на Geely в Нингбо, Китай, за който се твърди, че има годишен производствен капацитет от до 300 000 автомобила.

Цената в Китай започва от малко над 60 000 евро. Продажбите в Китай започват от догодина, а Zeekr иска да лансира возилото и по цял свят от 2025 г. В плановете е и Европа.

Geely Китай Zeekr Zeekr 009 Европа семеен ван