VW ще продава само електромобили в Норвегия от 2024 г.

Лидер на пазара на EV тази година е Tesla Model Y

,
Norway EV

iStock

Volkswagen ще продава единствено електрически коли в Норвегия от 1 януари 2024 г., съобщава местното издание Posten. То цитира шеф на концерна за страната.

Скандинавската  държава е водеща в света в продажбата на EV на глава от населението, а също така процентно спрямо автомобилите с ДВГ.

През миналата година процентът на изтъргуваните возила с нулеви въглеродни емисии беше 64,5. За настоящата се очаква да е дори повече.

През последните 10 години Норвегия полага големи усилия за зарядна инфраструктура и транспорт с ниски или нулеви емисии. Страната предлага субсидии, данъчни облекчения и всевъзможни отстъпки на онези, които си купуват електромобили.

Не трябва да се забравя и високият жизнен стандарт.

За първите 6 месеца на годината бестселър сред електричките е Tesla Model Y, следват Volkswagen ID.4 и Skoda Enyaq.

Доскорошният лидер Tesla Model 3 се срина надолу, донякъде и заради конкуренцията на BMW i4. Също така заради европейската премиера на Model Y, който се прави в Берлин.

Освен ID.4, VW предлага в Норвегия още ID.3 и ID.5. А ванът ID. Buzz, който излиза наесен на пазара, вече е разпродаден до края на 2023 г., като северната страна изпреварва дори родината му Германия в това отношение.

продажба нови автомобили електрически автомобили Tesla Volkswagen Норвегия