Volkswagen ще продава само изцяло електрически коли в Норвегия

Решението влиза в сила от 2024 г. и засяга всички брандове на концерна

Мартин Дешев,
Volkswagen ID 7

Volkswagen

Volkswagen Group спира да продава автомобили с традиционен двигател в Норвегия. Това включва дори всички форми на хибриди, съобщава Autoweek.

Решението влиза в сила от 2024 г. и засяга всички брандове на концерна, казва президентът на Volkswagen Group Canada Пиер Бутин пред изданието. От 2025 г. в Норвегия ще е позволено да се продават само електрически нови автомобили, като VW смята, че е готова да изпълни изискването и година по-рано.

„Махаме вътрешното горене от там. Цялата VW Group, включително Audi, Lamborghini, Bentley и Porsche”, казва той.

Решението няма да повлияе значително на продажбите на компанията в страната. Над 90% от новите коли, които се продават в Норвегия, вече са изцяло електрически или плъгин хибриди. Страната иска през 2025 г. да спре продажбите на коли с ДВГ дори и хибриди – 10 години по-рано отколкото планира Европейския съюз.

Най-продаваната кола през април т.г. в Норвегия е Tesla Model Y. През същия месец в страната общо 83.3% от всички нови продадени коли са изцяло електрически, а 7.8% са плъгин хибриди. При това делът на „електричките“ расте, а този на хибридите – спада. VW също продава предимно електромобили в Норвегия, като с този ход ще може да изчисти инвентара си от ДВГ, казва анализаторът на Guidehouse Майкъл Остин.

Германският концерн не е единственият с подобно решени. От началото на тази година Hyundai също не продава коли с ДВГ в Норвегия. Страната е пример в Европа за бързо навлизане на електрическите коли, но не всички успяват да последват практиките ѝ.

Volkswagen Норвегия автомобили коли електрически автомобил