Топ 10 на най-мощните електрически коли

Преобладават редки автомобили, Tesla е с два, а някои още не са доставени на първите си клиенти

Lotus Evija Fittipaldi

Newspress / Lotus

Lotus Evija

И ма дебат доколко стряскащите динамични характеристики на електрическите автомобили са пропорционални на чувството и емоцията, които дават тези с ДВГ.

Не е само до звука от мотора и ауспуха. Мнозина казват, че бързината по права линия, съответно ускорението, както и максималната скорост, не означават “пърформанс”. В това понятие има много повече като характеристики на един автомобил.

И все пак така или иначе отиваме към ерата на електромобилите, така няма как да избягаме от разговора за тяхната максимална мощност, тегло, ускорение и т.н. Докато има коли, независимо какво и как ги задвижва, че има и приказка за динамика.

Главозамайващата максимална мощност на спортните (и не само) електромобили идва от големи батерии със съвременна химия и най-често цели четири електромотора.

Много мощ се стоварва още от първото завъртане, а понякога тези машини излизат по-бързи от първоначално обявеното. Така спринт до 100 км/ч за две и по-малко секунди вече е нищо работа.

Производителите казват, че тези луди мощности не са само за права линия, защото колкото по-голям е моторът, толкова по-голяма енергия може да върне към батерията по време на регенеративно спиране. Така че това не само са едни от най-бързите автомобили на планетата, но в много отношения са и най-ефективните.

Британската медия Autocar прави топ 10 на най-мощните електрически автомобили в серийно производство, като “серия” за някои от тях е условно понятие. Други предстои да започнат да се доставят, но идеята е, че производството вече е стартирало.

Едно е сигурно - тази класация няма да остане дълго в този вид.

Челната десетка

1. Lotus Evija - 2039 к.с.

2. Aspark Owl - 2012 к.с.

3. Rimac Nevera - 1913 к.с.

 Rimac Nevera

Rimac Automotive

Rimac Nevera

4. Pininfarina Battista - 1902 к.с.

 Pininfarina Battista

Pininfarina

Pininfarina Battista

5. Lucid Air - 1111 к.с.

6. Tesla Model S Plaid - 1020 к.с.

    Tesla Model X - 1020 к.с.

7. Maserati Granturismo Folgore - 761 к.с.

 Maserati GranTurismo Folgore

Maserati

Maserati GranTurismo Folgore

    Porsche Taycan Turbo S - 761 к.с.

    Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+ - 761 к.с.

най-бързите електромобили Lotus Evija Rimac Nevera Pininfarina Battista Lucid Air Maserati GranTourismo Folgore