Smart влиза в конкурентен сегмент с компактен SUV

Хаштаг 3 ще излезе първо в Китай, после ще дойде и по нашите земи

smart 1 Launch Edition

, smart

Интериорът на smart #1. Все още няма официални снимки на #3.

В торият нов модел на Smart ще бъде компактен, напълно електрически кросоувър със стилистиката на купе. Той ще дебютира на автомобилното изложение в Шанхай на 17 април, ще бъде пуснат в продажба в Китай до края на годината, а в Европа ще пристигне в началото на 2024 г., пише Autonews.

Главният изпълнителен директор на Smart Europe Дирк Аделман коментира пред Automotive News Europe, че автомобилът ще носи името #3 ("хаштаг 3”). Ще бъде "по-голям, по-просторен и по-спортен" от #1, който сега достига до дилъри и клиенти в Европа.

Smart, който се притежава 50 на 50 между Mercedes-Benz и Zhejiang Geely Holding Group, ще пуска по един нов модел на година до 2027 г. Тогава ще има гама от 5-6 електромобила.

Той добави, че Smart си запазва името #2 за бъдещ миниавтомобил, който евентуално може да замени ForTwo. Двуместният градски мъник ще продължи да се произвежда до пролетта на 2024 г. в Източна Франция.

Аделман каза, че #3 е с дължина от около 4400 мм. Това го поставя в класа на Volkswagen ID.4, излезлия вчера Ford Explorer и ред други модели.

През ноември 2022 г. дизайнът и размерите на Smart #3 бяха представени в Китай, където Министерството на промишлеността и информационните технологии изисква от производителите снимки и данни за колите преди да излязат на пазара.

Според тази информация #3 е дълъг около 4400 мм, широк 1800 мм и висок 1600 мм, с междуосие от 2785 мм.

Европа китайски мотори Geely Galaxy Smart #3 smart #1 Launch Edition Smart