Следващият А8: изцяло EV и най-мощният модел на Audi

Лимузината ще стъпи на авангардна платформа и ще произлезе от концепцията GrandSphere

,
Audi GrandSphere

, Audi

Audi GrandSphere

С ледващото поколение Audi A8 наближава и по всичко изглежда, че лимузината ще излезе с доста значими промени. Предполага се, че ще e налична само с електрическа мощност и доста различен, футуристичен дизайн и функционалност, пише Autocar.

Според британското издание петото поколение A8 ще ползва Premium Platform Electric (PPE), която се разработва съвместно от Audi и Porsche. Това е същата архитектура, която ще стои в основата на Q6 E-Tron и второто поколение Macan, въпреки че ще бъде променена, за да служи като основа за огромен седан.

Изданието добавя, че 800-волтовата архитектура на PPE ще направи A8 съвместим с 270-киловатово зареждане и твърди, че седанът ще бъде най-мощният модел на Audi в серийно производство.

Нещо много важно - изглежда, че новият модел ще черпи дизайн, а и технически решения от концепцията GrandSphere, представена през 2021 г. След нея Audi лансира още два “сферични” прототипа, но точно този ще се превъплати в “А осмица”.

Той е с два електрически мотора (по един на мост), чиято комбинирана мощност е 710 к.с. Тягата пък идва от литиево-йонна батерия - 120 кВч.

По-важното е, че цялата стилистика на GrandSphere ще се пренесе в А8 и ще го превърне в нещо различно от 3-обемен автомобил.

Големи промени ще има и вътре. Следващият A8 ще се възползва от най-новите постижения в технологията за полуавтономно управление и салонът му ще бъде конфигуриран по съответния начин. Което означава, че ще имате свобода на действие в какво да превърнете вътрешното пространство, как да го използвате и т.н.

Дигитализацията ще играе голяма роля - много ясно. Audi твърди, че е проектирала GrandSphere отвътре навън, което означава с фокус върху комфорта на пътниците, и е разумно да се предположи, че това ще намери израз в предстоящия A8.

Засега Audi не каза много за следващото поколение A8. Твърди се, че до края на годината ще има официална информация.

Ясно е кои са съперниците, като те вече имат преднина - Mercedes EQS и BMW i7.

Audi Audi A8 Audi GrandSphere