Призракът на лукса - това е първият електрически Rolls-Royce

Spectre e с пробег от около 520 км. Той сбъдва над 120-годишно пророчество на създателя на марката

,
Rolls Royce Spectre

, Rolls-Royce

Rolls Royce Spectre

Е то го и него - обещаният за есенна премиера първи напълно електрически Rolls-Royce, наречен Spectre (призрак).

Преди да ви разкажем това-онова за този пореден луксозен еталон от Острова, си струва да припомним едни пророчески думи.

През 1900 г., преди едни 122 лета, сър Чарлз Ролс, съоснователят на легендарния бранд, казва, че някой ден колите ще се задвижват от електричество. Според него двигателят с вътрешно горене ще стигне своята крайна фаза, заменен от чиста и безшумна алтернатива, стига да има достатъчно добра инфрактруктура за зареждане.

Rolls-Royce

Ролс получил “факс отгоре”, опознавайки закупен Columbia Electric - превозно средство на ток, приличащо повече на карета.

Ето че 122 години по-късно компанията му започна да изпълнява пророческите думи.

Лимузината е с четири места и две врати, при отварянето на които сякаш влизате в някакъв бутиков бар, но само за вас (и някоя приятна спътница/спътник). Има следните размери: 5453 мм дължина, 2080 мм широчина, 1559 мм височина, цели 3210 мм междуосие. Тежи подобаващо - 2975 кг, от които 700 кг е само батерията. Да, като махнем нея, излиза колкото редови Rolls.

Rolls-Royce

В същото време радиусът в завой е доста приличен като за такава голяма машина - 12,7 м.

Като стана дума за батерията - да отговорим на може би най-задавания въпрос, когато дойде реч за електрическа кола - какъв е пробегът? RR казва, че e 520 км по WLTP. Не се споменава какъв е нейният капацитет, но при това число по-горе, можем да прогнозираме над 100 кВч, още повече говорим за суперлуксозен автомобил.

Rolls-Royce

Не се казва и много за задвижването, освен общата максимална мощност (така де, прогнозираме повече от един електромотор) - 585 к.с. при 900 Нм максимален въртящ момент.

Благодарение на това “призрака” ще измине късия спринт до 100 км/ч за 4,5 секунди.

Rolls-Royce

Всичко останало не е много различно спрямо наличните “ролсове” - най-вече по отношение на екстериора и интериора. Това е по-скоро правилна стратегия, защото клиентелата на марката е капризна и традиционна. Стига електрическото задвижване сега, ще дойде времето и за други промени, най-вече визуални.

В този смисъл Spectre прилича много на Wraith и Phantom купе. Да, отпред осветяването отново се осъществява от 22 светодиода, като те са отговорни за греенето на емблемата, толкова оригинално, когато е тъмно.

Rolls-Royce

Неофициално, говори се за цена от около 350 000 паунда ($400 000). Вече се приемат поръчки, скоро ще започнат и доставките.

Обикновено така завършваме, но нека сега е различно - още повече, че лимузината предлага и нещо друго, все пак отличаващо го от останалите “ролсове” - аеродинамичният коефициент е 0,25. Няма автомобил на марката, който да е стигал тази стойност досега.

Rolls-Royce

Rolls-Royce Rolls-Royce Spectre Чарлз Ройс