Polestar работи по „напълно климатично неутрална“ кола за 2030 г.

Проектът се разработва вече две години

Мартин Дешев,
Polestar 4

, Polestar

Polestar 4

Polestar потвърди, че иска през 2030 г. да пусне на пазара „напълно климатично неутрална“ кола. Проектът се разработва от две години и вече е оглавен от Ханс Персън, досегашен ръководител на всички проучвания и разработки на компанията, съобщава Autocar.

Програмата се казва Polestar 0, като е започнала през 2020 г. и е с крайна цел през 2030 г. да има готов автомобил, който да влезе в производство за пазара, а не просто прототип. За целта тя е разделена на три етапа, всеки около 36 месеца.

В момента е разработката, като това включва избор на материали и изработка на архитектурата. Компанията решава дали колата ще е от алуминий, стомана или друг материал, както и дали ще е със задвижване на две или на четирите колела. Решават се и детайли като разположение на батерията и т.н.

Екипът на Персън има до 2025 г., за да е готов с подробен доклад. Той трябва да обърне внимание и на климатичния отпечатък, който всички използвани материали и процеси за производството на колата, ще имат. Polestar не изключва възможността да използва някои от откритията и за колите си, които ще излязат на пазара преди 2030 г.

Вече над 30 компании работят по Polestar 0. SSAB например работи по седалки, които са от стомана, която е обработена без изкопаеми горива. Dama BioPlastics използва нов тип пластмаси, изработени от остатъчни материали от растения, а PaperShell прави дърво от хартия. Всичко това ще може да замени полимерните пластмаси в колата.

Главният дизайнер на Polestar Максимилиан Мисони споделя, че крайният резултат може да е „по-различен тип автомобил, спрямо това, което бихте очаквали“. Целта е всичко от самото начало на работата по колата и частите да е без изкопаеми горива, а не просто да се премахнат същите от съществуващ модел.

Мисони споделя, че компанията може и да не успее да стигне до нула емисии, но дори и да са само 5 тона CO2 „ще си заслужава“. В момента най-нискоемисионният модел на компанията е Polestar 4, чиято „стъпка“ е 19.4 тона.

електрически автомобил Polestar автомобили коли