ОРЕС: 10% от всички коли в света след 12 години ще са електрически

През 2045 г. числеността им ще възлиза на 540 милиона

Пламен Георгиев,
електромобили зарядни

iStock

А нализаторите на Организацията на страните износителки на петрол (ОРЕС) публикува дългосрочната си прогноза World Oil Outlook, разглеждаща развитието на нефтената индустрия до 2045 г.

Сред прогнозите са, че след 12 години всеки 10-и автомобил в света ще е на батерии. След още 10 години общият брой на електромобилите по света ще достигне 540 млн., което ще се равнява на 22% от световния автопарк.

Според прогнозите на ОРЕС световният дял на автомобилите, задвижвани от природен газ, ще се увеличи значително. Техният брой ще се утрои до 2045 г., от 33 млн. миналата година до 115 млн.

Експертите на организацията смятат, че автомобилите с водородни горивни клетки ще останат аутсайдери поради високата цена и липсата на водород.

Въпреки екологичните инициативи, световният автопарк ще продължи да се доминира от конвенционални автомобили с ДВГ и след 22 години. Анализът смята, че през 2045 г. на тях ще се падат 73% от всички коли в света. В същото време класическите автомобили ще загубят позиции на пазара, а търсенето на електрически влакове ще продължи да расте бързо: последните ще представляват 40% от продажбите, според ОПЕК.

Що се отнася до общия брой автомобили в света, до 2045 г. той ще нарасне около 1,7 пъти - до 2,5 милиарда броя. Според резултатите от първото полугодие на тази година продажбите на електрически и хибридни автомобили възлизат на 4,3 млн., което е с 62% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Глобалният резултат на автомобилите с двигатели с вътрешно горене е намалял с 16%. Ако продажбите на електрически автомобили продължат да растат с такива темпове, просто няма да има достатъчно капацитет за зареждане на всички, но такъв извод е логичен за индустрията, която излъчва анализа.

петрол петролна индустрия електромобили ОПЕК OPEC