Шефът на Exxon: До 2040 г. в света няма да се продават нови коли с ДВГ

Но Дарън Уудс въобще не се притеснява за бизнеса, той смята, че потреблението на петрол тогава ще е на нивата на 2013 - 2014 г.

Exxon Mobil бензиностанция

iStock

Exxon Mobil бензиностанция

В интервю за CNBC Дърън Уудс, изпълнителен директор на Exxon Mobil, коментира, че до 2040 г. по света няма да се продават нови конвенционални автомобили с двигател с вътрешно горене.

Това изказване звучи интересно, но може би и доста пресилено. Aramco, най-голямата петролна компания в света, е на другия полюс и смята, че в средата на десетилетието 90% от автомобилите ще разчитат на двигатели с вътрешно горене, което едва ли ще е така. Анализаторите на HIS Markit смятат, че само 30% от новите коли на „ключовите автомобилни пазари” ще са електрически през 2040 г.

На каква база Exxon предвижда смъртта на ДВГ, не става ясно. Интересно е друго. Дори след 20-ина години по света да спрат продажбите на нови автомобили с ДВГ, то това ще понижи търсенето на петрол едва до нивата от 2013 – 2014 г. А това се доходоносни години, което ще значи, че компанията на Уудс ще продължи да печели и след изчезването на ДВГ-то от новите коли.

Тази промяна, честно казано, няма да промени този бизнес или тази индустрия.”

Уудс не отрича, че глобалното затопляне е човешко дело. Компанията планира да е СО2-неутрална до 2050 г., но само що касае собствените сгради, мощности и автомобили.

Източник на статията: electrek.co

Дарън Уудс Exxon Mobil петролна индустрия петрол