Opel Manta - една легенда се завръща

До 2028 г. гамата на марката ще е изцяло електрическа

Opel Manta concept

Opel

Първата официална скица на Opel Manta.

В ълнуващи новини от Opel, чак смайващи. Брандът става напълно електрически за рекордно кратко време - до 2028 г. Преди това - още до 2024 г., компанията под шапката на концерна Stellantis ще разполага с по един EV на всеки един модел в портфолиото си.

И да - част от това портфолио от средата на десетилетието става Manta. Както се изразява Opel в пресинформацията - “нова интерпретация” на легендарното си купе със задно предаване, произвеждано за близо 20 години до края на 80-те.

Ако съдим по официалната илюстрация (скоро като концепция от “плът и кръв” вероятно), ще бъде кросоувър (нещо между купе и SUV) с доста атлетично, мускулесто излъчване. Интересно.

Босът на Opel Уве Хохгешурц го описва като “изключително емоционална кола”, която ще предлага “първа класа ускорение” и “неподправено удоволствие при управлението”. Има и още хвалби, но нека на първо време ги оставим за близкото бъдеще.

Opel

Opel вече се “хвана за зелено” с “плъг-ин” хибриди на Astra и Grandland, както и с електрически версии на Corsa, Mokka, Zafira, Rocks и ванове. Така че има добра основа.

През 2022 г. Opel вече разполага със следните 12 алтернативни модели (от най-долу до най-горе) - Rocks-e, Corsa-e, Mokka-e, Combo-e Life, Astra plug-in хибрид, Astra Sports Tourer plug-in хибрид, Grandland plug-in хибрид, Zafira-e Life, Combo-e, Vivaro-e, Vivaro-e HYDROGEN и Movano-e.

Няма технически подробности, но при толкова много новини, нямаше да е лесно да ги осмислим накуп, така това “постепенно нападение” (спортен термин, не друг) е по-добрият вариант.

 Opel Mokka

Opel

Opel Mokka

Припомня се само, че Opel разработва собствени батерии с партньори в Кайзерслаутерн (под шапката на Stellantis, проектът се нарича ACC), като с тях с едно зареждане ще могат да се изминават по 500-800 км и то ще става доста бързо. Появата им - от 2025 г. В съдружието за завода е и… Mercedes-Benz.

Прекрасно, Opel. Вниманието ни е привлечено.

Opel

Уве Хохгешурц завръщане легенда електрическа гама Opel Manta