Когато развържат ръцете на дизайнерите, резултатът е Nissan Concept 20-23

Създаден в чест на юбилея на Nissan Design Europe, тази концепция ни подготвя за заместника на Micra

Пламен Георгиев,
Nissan Concept 20 23

Nissan

С ъздаден в чест на 20-годишния юбилей на европейското дизайнерско студио в Лондон, поразителният електрически концепт носи белезите на участието на Nissan във Формула Е и „наследството от смели хечбеци”.

Концептът бе представен от изпълнителния директор Макото Учида пред централата на Nissan Design Europe, а централната част на Лондон не бе избрана случайно. Nissan иска да наблегне върху „спортните градски” гени на 20-23.

Екипът на NDE е получил просто задание: да направи автомобил „без ограничения”, който те биха се радвали да „шофират по улиците на града, в който работят”.

Nissan

Резултатът е изключително спортен дизайн, който е вдъхновен от състезателните машини с тези огромни дифузьори отпред и отзад, задно антикрило като на автомобил от туристически шампионат, гигантски колесни арки, под които са монтирани състезателни гуми. Няма как да пропуснем и монтирания на тавана въздуховод, „летящите” врати” ала Lamborghini.

Под състезателната фасада обаче се крие онова, което очакваме от наследника на Micra, която трябва да влезе в производство през 2026 г., стъпвайки на платформата CMF-BEV на партньора Renault. Същата ще се използва от суперминито Renault 5 и хотхеча Alpine A290.

Nissan

Ако премахнем най-атрактивните детайли от концепцията, ще останат двуелементните големи кръгли фарове и стопове, хечбек формата и „плаващият” покрив, които очакваме да видим в серийно производство в гамата на Nissan.

Nissan

В интериора е трудно да открием някаква серийна връзка с бъдещата Micra, тъй като тук дизайнерите не са имали ограничения на въображението си. Имаме стоманени тръби отстрани, подсилващи здравината на каросерията, седалките са типичните състезателни „корита”, нищо типично няма във волана. Имаме пожарогасител, така характерен за състезателните автомобили, открити метални части и „само два екрана за най-важната информация”.

Предвид това, че ще бъда базиран на платформата CMF-BEV, имаме многоточкова задно окачване, батерията ще е 4-модулна, а електромоторите включват конвертер на мощността.

Серийният модел ще се произвежда редом с Renault 5 в производствения хъб ElectriCity в Северна Франция. Може спокойно да предположим, че серийната Micra също ще заложи на преден електромотор със 135 к.с. и пробег до 400 км. Ще се гони цена под 25 000 евро.

Nissan

Представянето на този интригуващ концепт съвпада с изявлението на Макото Учида, че оттук насетне Nissan ще представя в Европа само нови електромобили, за да може през 2030 г. цялата моделна гама да е електрическа.

Не бяха дадени подробности за бъдещите планове на марката, но пък стана ясно, че до края на десетилетието по света Nissan ще представи 19 електромобила.

Nissan Nissan Concept 20-23