Хиперколата Pininfarina Battista постави рекорди за ускорение и спиране

Електрическият сериен болид достига до 100 км/ч за 1,7 сек., спира за 31 метра

,
Pininfarina Battista

Pininfarina

Pininfarina Battista

З наехме, че Pininfarina Battista е много бърз автомобил. Един от най-бързите в света. Сега компанията му казва, че е най-бързоускоряващата серийна кола от място до 100 км/ч.

И когато става въпрос за спиране, казва Pininfarina. Което е още по-впечатляващо, защото много хора задават този въпрос - и с основание.

Battista ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,79 секунди. Достига 200 за 4,49 секунди. Приблизително същото време, необходимо на Chevrolet Camaro SS (например) за стотака. А когато дойде време да спре, Battista го прави от 100 км/ч за 31 метра.

Според Pininfarina тези данни са официални и представляват нови рекорди за серийни автомобили. Максималната скорост е над 400 км/ч. Върховите постижения за записани в ОАЕ - на пистата Dubai Autodrome.

Перфектно оптимизираното разпределение на теглото и ниският център на тежестта са в основата на този резултат, каза главният производствен и инженерен директор на Automobili Pininfarina Паоло Делача. - Комбинацията от индивидуална настройка на шасито и окачването, гумите, доказани в продължение на много хиляди тестови километри, и векторизиране на въртящия момент с четири електродвигателя, осигуряват безпрецедентна мощност. Тя позволява на Battista да бъде най-бързо ускоряващата кола, разрешена за движение по пътищата в света.“

Battista използва четирите електромотора за едни 1900 конски сили и 2300 Нм максимален въртящ момент. Rimac доставя батерията от 120 киловатчаса, монтирана ниско за по-добро управление на теглото.

Всяка кола е ръчно изработена в Италия, като завършването й отнема приблизително 1250 часа. Планирани са 150 автомобила за производство, като цените започват от 2,2 милиона евро.

Производството започна през юли, а доставките вече са в ход. Pininfarina избра дебюта на Battista за Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Pininfarina

рекорди на Гинес спиране ускорение Pininfarina Battista Pininfarina