Затягат контрола на годишния технически преглед

кола движение автомобили

БГНЕС

О т януари Автомобилна администрация ще получава информация дали колите са били в пункт за технически преглед чрез специална система. Целта е да се затегне контролът при провеждането на годишните прегледи.

Това е заявил Димитър Ганев, директор на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", днес на пресконференция в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщават от ведомството.

Нов модул към системата за контрол на техническите прегледи ще сканира автоматично номерата на автомобилите, които преминават преглед.

До момента служителите на "Автомобилна администрация" са преглеждали записите от прегледите на случаен принцип или по сигнал.

Модулът ще засича и ще сигнализира за неразпознаваеми номера, като по този начин ще се ограничат нерегламентирани практики и ще се гарантира реалното преминаване на автомобилите през техническите прегледи.

"В момента годишно се извършват около два милиона и двеста хиляди прегледа. Идеята на видеонаблюдението е ние да можем да контролираме бил ли е автомобилът там и какво е правено с този автомобил", заяви Ганев.

"Но нали си представяте как два милиона и двеста хиляди прегледа, видеозапис от прегледа, "Автомобилна администрация" с този административен капацитет ще може да контролира дали някъде не се прави някаква... сещате се какво. Системата ще започне да дава автоматично сигнал за подозрителен преглед. Такъв ще бъде всеки преглед, при който не е разпознат номерът на автомобила", обясни още изпълнителният директор на "Автомобилна администрация".

Освен това има идея "Автомобилна администрация" да следи и спирачните уреди.

Това е на един следващ етап, при който ще включим към системата за контрол и данните от спирачните сендове и газ анализаторите, за да повишим качеството на прегледа.

Няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби, заяви още Димитър Ганев.

По думите на Ганев гражданите, които притежават автомобили с газови уредби, не трябва да се притесняват, тъй като няма краен срок за смяната на талоните на автомобилите с газови уредби в КАТ.

Ганев е съобщил, че от следващата година ще се въведе нов, по-строг ред за монтирането на газовите уредби. До 2 март 2014 г. ИА "Автомобилна администрация" ще сертифицира сервизите, които имат право да монтират газови уредби в автомобилите.

В момента режимът е свободен и всеки може безпрепятствено да монтира такива уредби. След 2 март 2014 г. тази дейност ще имат право да извършват само сертифицирани сервизи, е допълнил Ганев.

Според него новите изисквания се въвеждат с цел да се създаде възможност контролните органи да инспектират тази дейност и по този начин да се гарантира безопасността и здравето на гражданите.

След като се изготви списъкът със сертифицираните сервизи, той ще бъде публикуван на интернет страницата на "Автомобилна администрация".

Източник на статията: Vesti.bg

автомобилна администрация автомобили газови инсталации спирачки годишен технически преглед