Винетките за леки коли - на досегашната цена

Винетките за леки коли на досегашната цена

БГНЕС

Винетките за леки коли - на досегашната цена

Цената на винетките за леките автомобили остава без промяна и следващата година реши Министерският съвет с изменение в Тарифата за таксите, които се събират от агенцията "Пътна инфраструктура".

Без промяна са и годишните винетки за тежкотоварните автомобили.

С между 7 и 10 лв. се намалява размерът на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категориите 1 и 2, а с между 43 и 85 лева - на месечните винетки. 

Със 7 лв. се увеличава дневната винетка за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация, която се променя от 13 на 20 лв., предвиждат още промените.

С измененията, продиктувани от европейска директива, се въвежда нова пропорционалност при определяне на размера на таксите, които заплащат пътните превозни средства с технически допустима максимална маса над 3,5 т за ползване на пътната инфраструктура.

Така месечният размер не надвишава 10% от годишния размер, седмичният размер не надвишава 5% от годишния, а дневният размер не надвишава 2% от годишния.

Тези промени обуславят намаляването на цената на месечните и на седмичните винетки и увеличаването на цената на дневните винетки за тежкотоварни автомобили. 

Източник на статията: Vesti.bg

цени винетки