В САЩ вече има закони за колите без шофьор

Изпитания с подобни автомобили се провеждат в няколко държави по

ЕПА/БГНЕС

Изпитания с подобни автомобили се провеждат в няколко държави по света - този "Фолксваген" се тества в Германия

Американският щат Невада, известен с града на казината Лас Вегас, прие, че автомобилите на бъдещето ще се движат сами и стана първият в САЩ, който одобри правила за движение на автомобили без шофьор, съобщи ДПА.

Засега обаче не очаквайте да видите много автомобили без шофьори да свистят по магистралите на Невада.

Първоначално законите за роботизираните автомобили ще се отнасят за компаниите, които тестват експериментални коли, като ще се изисква те да внасят сума от 3 млн. долара, за да могат колите им се движат в щата.

Невада си сътрудничи с компанията "Гугъл", която е пионер в областта на самоуправляващите се автомобили, както и с други дружества и правоохранителни агенции, за изготвянето на новите правила.

Ще се изисква автомобилите, движещи се без шофьор, да имат устройство за събиране на данни, като черните кутии на самолетите, а регистрационните им номера да бъдат червени, за да ги отличават от останалите коли.

През тестовия периода в автомобилите трябва да има двама души, като единият е готов да поеме управлението всеки момент.

Компаниите, които провеждат тестовете трябва да представят специфичната цел на всяко пътуване и да предоставят тестови данни на щата.

Когато самоуправляваща се кола бъде одобрена за редовно пътуване, няма да е задължително вътре да има човек, за да управлява колата, но той ще бъде отговорен за катастрофи и щети.

Сегашните правила за употреба на алкохол при шофиране ще бъдат в сила и за операторите на самоуправляващи се коли.

Единствените разпоредби, които ще бъдат премахнати се отнасят до забраняваните за изпращането на текстови съобщения, докато се кара кола. 

Източник на статията: Vesti.bg

автомобили без шофьор