Uber вече е в София

Uber

Blog.uber.com

А мериканската компания за алтернативен на таксиметровия превоз Uber („Юбер“) обяви официално началото на дейността си в София от днес. 

От няколко месеца американците набираха у нас персонал, а позицията на генерален мениджър за страната ни все още е отворена. 

Uber стана истинско явление в транспортните навици в САЩ – не на последно място, защото цените ѝ са по-ниски от тези на „истинските“ таксита – и усилено навлиза в много други държави.

Услугата се ползва чрез мобилно приложение, в което потребителите регистрират свой акаунт. 

На карта с GPS локализация те могат да видят коя е най-близката Uber кола до тях. Клиентите могат да гледа на картата как колата се приближава до тях, а когато тя е на уреченото място, получават есемес, че автомобилът е пристигнал. 

Плащането за услугата не се извършва с пари в брой, а става през приложението. В колите дори няма таксиметров апарат, като разстоянието се отчита по GPS. 

Цените за България са:

70 стотинки първоначална такса, 40 ст. на километър и 20 ст. на минута. Сметката не може да е по-малко от 3 лв., колкото е и таксата за отказване на вече поръчана кола. 

По случай влизането на българския пазар, компанията дава код (UBERXSOFIA) за две безплатни пътувания до 30 лв всяко. Промоцията e валидна за нови акаунти и изтича на 20 февруари 2015 в 20 ч.

Uber не е „чиста“ таксиметрова компания и в много държави 

дейността ѝ не е изрично предвидена от законодателството.

Тя от една страна осигурява транспорт, който прилича на таксиметровия, но от друга не е подложена на същите лицензионни режими, които са в сила за таксиметровите компании. Новаторската услуга е притисната и от силно

негативната реакция на класическите таксиметрови компании,

които се опасяват, че Uber получава нелоялно конкурентно предимство.

Не на последно място, макар компанията да твърди, че услугата и е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила на водача, сигурността остава проблем. Наскоро в Индия името на компанията беше замесено в скандал, свързан с изнасилване. 

Източник на статията: Vesti.bg

транспорт Юбер Uber