Toyota отново е №1 по продажби в света

Въпреки всички проблеми реализациите на японския гигант са намалели минимално спрямо предходната година

Toyota Aygo X галерия

Toyota

Toyota Aygo X

Toyota Motor е начело по продажби в света през 2022 г., изпреварвайки големия си германски си конкурент Volkswagen AG за трета поредна година, сочат данни, цитирани от агенциите “Киодо” и БТА.

Toyota обяви, че през 2022 г. е продала около 10,48 милиона превозни средства или с 0,1 на сто по-малко в сравнение с предходната година. Това включва също продажбите на подразделенията Daihatsu и Hino.

Японският автомобилен гигант е успял да ограничи негативния ефект от недостига на чипове, а също така спирането на работата в заводи заради пандемията, хакерски атаки, земетресения и т.н

Производството на Toyota в глобален мащаб се увеличава с 5,3 на сто до 10,61 милиона возила, тъй като подобряването на производствените мощности на корпорацията в Северна Америка и Азия е помогнало да бъде ограничено неблагоприятното въздействие на посочените по-горе фактори.

Въпреки че продажбите на концерна намаляват за първи път от две години, те са значително по-големи от тези на VW. Германският концерн е изтъргувал 8,26 млн. коли през 2022 г., което е със 7 на сто по-малко в сравнение с предходната година. Това се дължи на проблемите с веригите на доставки, пише Киодо.

Данните за продажбите на Toyota бяха огласени на фона на съобщението в четвъртък, че Акио Тойода ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор, за да поеме от 1 април функциите на председател на борда на директорите. Тойода ще предаде ръководството на Коджи Сато, който в момента е президент на Lexus.

продажби Volkswagen Toyota