Toyota модернизира най-продавания автомобил в света

Европейският RAV4 ще се сдобие с дигитално приборно табло и по-голям сензорен екран на мултимедийната система

Toyota RAV4

Toyota

Н ай-продаваният автомобил в света през 2021 г. е Toyota RAV4, първият случай, когато SUV оглавява тази класация. Петото поколение на модела бе представен през 2018 г., а през 2021 г. мина през задължителния фейслифт в средата на жизнения цикъл. Сега модернизацията на европейския модел продължава с въвеждането на 12,3-инчово дигитално табло и по-голям, 10,5-инчов сензорен екран на мултимедийната система (какъвто вече бе монтиран в Corolla и Corolla Cross), както и леко актуализирани функции на Toyota Safety Sense.

Новата инфотейнмънт система идва стандартно с Android Auto и Apple CarPlay съвместимост, като водачът може да разчита на облачна навигация с актуална информация за трафика и наличие на свободни паркоместа около крайната точка на пътуване, както и нов гласов асистент.

Toyota

Toyota предлага и 4-годишен пакет “Smart Service” с актуализация по въздуха (OTA), който добавя допълнителна свързаност и дистанционен контрол на различни функции чрез приложението MyT.

Новият 12,3-инчов приборен панел ще се предлага стандартно във всички нива на оборудване, само базовото ниво на оборудване ще е със 7-инчова версия. Таблото е с четири режима (Casual, Smart, Sport и Tough) и три конфигурации позволяващи на водача да персонализира изгледа на дигиталните контролни прибори.

Освен по-модерния дигитален кокпит, RAV4 ще предложи и леко модернизирани функции на Toyota Safety Sense. Системата Pre-Collision System вече предлага асистенция за по-безопасно завиване на кръстовища, докато при плъг-ин хибридния модел системата може да засече движещите се насреща автомобили в лентата на движение на автомобила. Също така е добавен и Emergency Steering Assist, който може да избягва пешеходци, докато при плъг-ин хибрида асистентът разпознава още велосипедисти и паркирани автомобили.

През септември 2021 г. когато бе показан фейслифтът на RAV4, дизайнерите се бяха ограничили само до модернизираните LED фарове и нови джанти. Сега се добавя само един нов цвят (Platinum White Pearl), както и двуцветна версия с черен покрив.

Задвижването е непроменено: 2,5-литровият Hybrid е с 218/222 к.с. при версиите с предно и 4х4 задвижване, както и плът-ин хибрид с 306 к.с., който стандартно е с четири задвижващи колела.

Обновената версия на Toyota RAV4 ще влезе в производство през третото тримесечие на 2022 г.

Toyota RAV4 Toyota