Това е Revuelto, първото Lamborghini с над 1000 к.с. (видео)

Те са точно 1015, благодарение на нов V12 и три електромотора. Цената започва от 500 000 евро

Lamborghini Revuelto

Lamborghini

Lamborghini Revuelto

С лед толкова много приказки най-вече през миналата година, но и от началото на тази, ето го дългоочакваният наследник на Lamborghini Aventador. Казва се Revuelto.

Исторически е, защото преди него изпратихме V12 като самостоятелна задвижваща единица в Lambo. Оттук-нататък спортните модели на бранда (че те кои не са?!) ще бъдат хибриди, а по някое време към края на десетилетието и електромобили.

С други думи, това е не само настоящето, но и близкото бъдеще на Lamborghini.

Така - тук имаме нов 6,5-литров V12 с три електрически мотора, с помощта на които комбинираната максимална мощност е 1015 к.с. Да, това е първото Lambo с над 1000 “коня” във впряга. От тях 825 к.с. идват от ДВГ (и това е рекорд), както и 725 Нм макс. въртящ момент. До 100 км/ч достига за 2,5 секунди. До 200 - за по-малко от 7 сек. Максималната скорост е лимитирана до 350 км/ч.

Гигантската мощност достига до четирите колела чрез нова осемстепенна предавателна кутия с два съединителя. О, небеса - наличен е изцяло електрически режим за този plug-in хибрид (една от тринадесетте различни конфигурации, когато смятате настройките за задвижване, батерия и регенерация). Е, той ще ви стигне за около 10 км безшумно предвижване в града, но последното звучи като светотатство с тази кола.

Lamborghini

Revuelto използва ново монококово шаси, което според Lamborghini е първото с изцяло въглеродна предна конструкция.

Колкото и да изглежда като еволюция, Revuelto представлява нов дизайнерски език за Lamborghini. Моделът взема по нещо от всичките си предшественици (и отворящите се ножично врати), колкото да спазва ДНК-то на компанията и родословие, но практически е нова визуална разработка.

Вероятно ще забележите повтаряща се Y тема. Фаровете и задните светлини имат Y форма. Големите странични въздухозаборници сочат напред като стрела, вкарвайки повече Y в сместа. Центърът на таблото също включва впечатляваща Y форма.

Lamborghini

И защо точно Y? Lamborghini свързва това с модерни "аерокосмически елементи" и... изтребител.  В комбинация с ъглови линии на каросерията и шестоъгълни шарки отзад за изпускателните отвори, Revuelto наистина притежава стелт излъчване.

Оттам - Lamborghini нарича ​​водача на Revuelto “пилот”, а пътникът до него - “втори пилот”. Няма шега.

Всичко има смисъл, разбира се, не е просто ефект. Страничните перки зад предните колела са проектирани да помагат за насочване на въздуха във всмукателните отвори по вдлъбнатината на вратата.

Lamborghini

Вдлъбнатият покрив насочва въздуха към задното крило, като същевременно предлага малко повече място за главите на пътниците (пилотите) вътре. Предният сплитер разпределя въздуха далеч от предните колела, докато отзад най-дивият заден дифузьор, използван някога в Lambo, генерира притискаща сила, докато охлажда двигателя.

Задното крило е активно и автоматично се настройва според нуждите за ситуацията или може да се управлява ръчно между три режима за минимална или максимална притискаща сила.

Lamborghini

В сравнение с Aventador Ultimae, Lamborghini казва, че Revuelto е с 61 процента по-ефективен и генерира 66 на сто повече притискаща сила в ситуации на високо натоварване. Това със сигурност ще постави на изпитание направените по поръчка гуми Bridgestone Potenza Sport, разпределени за измерване 265/35R20 отпред и 345/30R21 отзад. Предлага се също с джанти/гуми с 265/30R21 отпред и 355/25R22 отзад.

Вътре се отличават три цифрови екрана. Водачът (първият пилот) получава 12,3-инчов със скромен 8,4-инчов в средата. Пътникът (вторият пилот) гледа тесен 9,1-инчов екран, който също показва важна информация за автомобила.

И трите могат да се плъзгат, за да се споделя информация, като Lamborghini набляга на ролята на пътника като втори пилот. Той управлява климатика, навигацията и (или) избора на музика, така човекът зад волана е оставен да се съсредоточи върху шофирането. И има какво да “пилотира” - седем настройки на задвижването с различни подфункции и 13 режима за избор.

Lamborghini

Да се върнем да задвижването, защото хибридната част от него остана в сянка в началото. Два електрически мотора са налични за предните колела, а трети е монтиран в новата осемстепенна кутия с два съединителя - още новости за Lamborghini. Стои напречно зад двигателя, вместо отпред, като прави място за малкия пакет батерии от 3,8 киловатчаса в това, което някога е било тунел на трансмисията.

Двигателят зарежда батерията за около шест минути, но идеята тук не е била за пестене (10 км в града), а просто като бонус. Lamborghini нарича Revuelto „високопроизводително електрифицирано превозно средство“, заменяйки HPEV с PHEV.

Lamborghini

Той има сериозен хардуер, който му помага да се движи бързо, както в завои, така и по права линия. Най-важното е новата система за управление на задния мост, която спомага за подобряване на завиването и стабилността.

Реакцията е допълнително подобрена чрез твърдата структура - ​​в допълнение към здравия монокок от карбон, елементи като задните амортисьори и отсека на двигателя са интегрирани в едно цяло, намалявайки теглото, сложността и гъвкавостта.

За първи път можете да получите Lamborghini с електрическо векторизиране на въртящия момент. Dinamica Veicolo 2.0 може да изпраща специфични изходни мощности към всяко колело. Системата може също така да активира отделни спирачки, за да насочва автомобила, но Lamborghini подчертава, че това се използва само в краен случай, за да се запазят ефективността и „естественото шофиране“.

Lamborghini

Като стана дума за спирачките, в допълнение към избираемата регенерация, Revuelto използва въглеродно-керамични "тапи" на всеки ъгъл. Предните апарати с десет бутала захапват 16,1-инчови дискове (в сравнение с шест-бутални апарати и 15,7-инчови дискове при Aventador Ultimae).

Четирибутални апарати и 15,4-инчови дискове управляват спирачната система отзад, като последните представляват 0,4-инчово увеличение спрямо предишния флагман на Lamborghini.

Като цяло резултатът е кола с шаси, което е с 10 процента по-леко, но с 25 процента по-твърдо. Двигателят е по-лек, трансмисията също, но Revuelto все пак е с 222 кг по-тежък от своя предшественик, като масата му е 1772 кг. С което впечатлява още повече - че е по-бърз от Aventador с 3 стотни от секундата.

Цената започва от 500 000 евро, а първите доставки ще бъдат направени в края на годината.

Lamborghini Lamborghini Aventador Lamborghini Revuelto хибриден суперавтомобил