Ерата на V12 суперавтомобилите свърши, Lamborghini заявява това с апломб

Lamborghini Invencible и Autentica са уникати, създадени в чест на края на една ера в Сант’Агата Болонезе

Пламен Георгиев,
Lamborghini Invencible

Lamborghini

Lamborghini Invencible

М акар да се очакваше, че Ultimae ще бъде последното Lamborghini с чист V12 двигател, това се оказа невярно, след като днес от Сант’Агата Болонезе дойде новината за дуото Invencible и Autentica. Първият е купе, а вторият роудстър, сервирайки ни лебедовата песен на 12-цилиндровия двигател. И двата са базирани на платформата на Aventador, който се появи на бял свят преди 12 години с оригинала LP 700-4.

Invencible и Autentica са смес между различни V12 модели от миналото, като се откриват препратки и към Reventon, лимитирана версия на Murcielago, но с дизайн, който ни подготви за Aventador.

 Lamborghini Autentica

Lamborghini

Lamborghini Autentica

Lamborghini казва, че в дуото има заемки и от Veneno, за който няма съмнение, че е най-ненормално изглеждащата интерпретация на Aventador. Ако на някой предният капак му изглежда познат, това е така, защото той е взет от Essenza SCV12, предназначеният само за пистата 6,5-литров звяр.

Лебедовата песен на Lamborghini за чистия V12 (оттук насетне следва хибридната ера и след това изцяло електрическо задвижване) отдава заслуженото и на Sesto Elemento (на базата на Gallardo) с този гигантски заден спойлер.

Единствените по рода си купе и роудстър са с изцяло карбонова каросерия. Invencible е изпълнен в цвят Rosso Efesto, докато Autenteica в цвят Grigio Titans.

 Lamborghini Invencible

Lamborghini

Lamborghini Invencible

Уникалните автомобили се задвижват от най-потентната конфигурация на двигателя V12, монтиран в сериен модел на Lamborghini. Централно монтираният атмосферен агрегат е с мощност 780 к.с. и 720 Нм, които се предават към четирите колела посредством 7-стпенна трансмисия ISR. Не се разкриват данни за динамиката, но би следвало да очакваме стойности в диапазона 2,8 секунди за спринта до 100 км/ч и максимални 355 км/ч, каквито параметри има срещу името на Ultimae.

 Lamborghini Autentica

Lamborghini

Lamborghini Autentica

Това вече е краят на Aventador. Наследникът му се очаква да бъде показан в следващите месец-два с напълно нов V12, но вече част от плъг-ин хибридно задвижване. С това ще се сложи старт на хибридната революция на марката, след като очакваме да видим Urus PHEV и наследника Huracan, който също ще е хибриден.

Lamborghini Lamborghini Invencible Lamborghini Autentica суперавтомобили V12 двигател