„Тойота“ увеличава четирикратно производството на „Мирай“

тойота мирай водород

ЕПА/БГНЕС

„Тойота“ обяви, че ще увеличи четири пъти производството на модела си „Мирай“, задвижван с водород, информира ДПА. Решението е взето в отговор на неочакван скок на поръчките.

„Мирай“ („бъдеще“ – японски ез.) е седан с четири врати, който се задвижва от електрически мотор, използващ енергия от водородни горивни клетки. 

В горивните клетки се смесва водород и кислород, при което се генерира електричество.

Автомобилите, които използват тази технология, не отделят вредни емисии, а само водни пари. 

ЕПА/БГНЕС

Производството на „Мирай“ се повишава от 700 тази година на 3000 до 2017 г. 

След представянето на автомобила „Тойота“ съобщи, че е получила 150 поръчки само за четири седмици. Около 40% от тях са направени от частни клиенти, а останалите – от компании и от представители на сектора за обществени услуги. 

Първоначално Тойота очакваше да продава по 400 автомобила „Мирай“ годишно. 

ЕПА/БГНЕС

Продажбите в Япония започнаха през декември, а пазарният дебют в Европа е планиран за тази есен. Цената в Япония е около 4,7 млн. йени (около 40 хил. долара), но там този вид автомобили са сериозно субсидирани от държавата. Официалната цена без държавната помощ е над 7,2 млн. йени (около 63 хил. долара).

С едно зареждане автомобилът може да измине около 650-700 км. 

В началото на януари „Тойота“ обяви, че ще позволи на конкурентите си да използват патентите ѝ за новата технология, за да стимулира развитието на пазара на подобни автомобили.

ЕПА/БГНЕС

Източник на статията: Vesti.bg

Мирай Тойота