"Тата Нано" най-сетне на пазара

Тата Нано

, ЕПА/БГНЕС

"Тата Нано"

Индийската компания "Тата" пусна в продажба най-евтината кола в света - своя модел "Нано". Това става с няколко месеца закъснение, но заради икономическата криза "революционния" автомобил за 2000 долара изглежда ще има доста добро бъдеще.

Миниавтомобилът, който е по-евтин от мощен лаптоп, ще бъде представен тържествено в Мумбай от Ратан Тата, президент на едноименния консорциум, преди да се появи при търговците в началото на април.

Компанията обещава да продава на индийците най-простата версия на модела на рекордно ниска цена от 100 000 рупии (2000 долара или 1500 евро).

"Нано" може да бъде пуснат в продажба в Европа към 2010-2011 година, но поне за 5000 евро - предвид допълнителното оборудване, съответстващо на европейските норми за сигурност и опазване на околната среда, изтъкна Ратан Тата на автомобилното изложение в Женева в началото на март. Едва от 30 000 до 50 000 броя ще бъдат произведени тази година в Индия, макар първоначално плановете да бяха за 250 хил. броя годишно.

Компромисът се наложи заради сериозните пречки, които срещна Тата мотърс при пускането на автомобила в производство, включително напускането на завода на "Нано" в  Западна Бенгалия и построяването на нов в Гуджарат, който обаче все още не е съвсем готов.

Продажбите на коли в Индия се понижиха с 20% в края на 2008 г. след години на двуцифрен растеж. 

Източник на статията: Vesti.bg