След 17 години: MINI Clubman слиза от конвейра

Заводът на марката в Оксфорд се трансформира, за да посрещне електрическите Aceman и Cooper от 2026 г.

Пламен Георгиев,
MINI Clubman

, MINI

MINI Clubman

MINI Clubman излиза в пенсия след 17 години, за да даде път на електрическия Aceman, неговият непряк наследник.

Clubman влезе в продажба през 2007 г. като комби версия на хечбека на MINI, въвеждайки иновативна задна врата. Но за него вече няма място в завода в Оксфорд, тъй като там трябва да започне производството на Aceman и бензиновите версии на новия Cooper (във версия с 3- или 5 врати, както и като кабриолет). Последните ще се произвеждат до 2030 г., когато заводът ще премине към производство само на електрически модели, след като в него бъдат налети 600 млн. британски лири от BMW и британското правителство.

Тази инвестиция ще отиде за разширяване на цеха за конструиране на каросерията, за изграждане на нова сграда за монтиране на батериите и нова логистични центрове.

Първото комби на MINI е лансирано като Traveller през 1960 г., преди да бъде актуализиран като Clubman и след това преименуван на 1000HL. Но остава в производство само 10 години, за да се върне отново на сцената през 2007 г.

Възроденият Clubman бе обновен през 2015 г. с второ поколение. След това се появи и John Cooper Works с над 300 к.с.

Когато бе лансиран, моделът се предлага с 1,4-литров бензинов и 2,0-литров дизелов двигатели, с 6-степенни механична и автоматична трансмисии. По-късно са добавени 7- и 8-степенни автоматици, първата с двоен съединител.

MINI MINI Clubman