Синът на вятъра Bugatti W16 Mistral - в своята естествена среда

Марката разходи последния си модел с ДВГ из Южна Франция - там, откъдето произлиза името му

,
Bugatti W16 Mistral

, Bugatti

Bugatti W16 Mistral

О ще миналата година обяснихме за Bugatti W16 Mistral. Запознатите вече са наясно, че това е последният автомобил на марката с класически ДВГ, оттук нататък следва електрификация.

Обяснихме и за името - мистралът е един от осемте доминиращи в Средиземно море ветрове. Той духа от планината към долината на река Рона и Лазурния бряг. Духа непрестанно, а през зимата е във вихъра си.

Насред зимата, донесла най-сетне и сняг в Алпите, Bugatti отведе своя суперавтомобил там, откъдето произлиза името му - в Южна Франция, на местата, на които мистралът е у дома си.

Bugatti

Ясно е, че това е част от кампания, маркетинг, а ние не можем да пропуснем зашеметяващите фотоси. Наскоро W16 Mistral гастролира и в Япония.

Само едно уточнение - това не е обиколка с пряка рекламна цел, тъй като 99-те бройки, всяка от които струва 5 млн. евро, отдавна са разпродадени. Доставките ще започнат не по-рано от началото на 2024 г.

Bugatti

Mistral е версия на Chiron (взема много от Super Sport и Super Sport 300+) и е първият открит автомобил на бранда след Veyron Grand Sport Vitesse, което означава над седем години.

Останалото е ясно: 8 литра, W16, 1600 к.с., 1600 Нм макс. въртящ момент.

Bugatti

Все още няма данни за динамиката, но се твърди, че ще вдига 420 км/ч, така ще атакува рекорда за максимална скорост за кабролет.

Сега той е 409 км/ч и принадлежи на Grand Sport Vitesse, но пък Hennessey твърди, че Venom GT Spyder е постигнал 413 км/ч през 2016 г.

мистрал Лазурен бряг Франция Bugatti W16 Mistral Roadster Bugatti