„Шуя“ – китайски автомобил от принтера

шуя

News.cn

К итайска компания привлече вниманието на автомобилните фенове, показвайки първата местна кола, която е... принтирана. 

Двуместното возило, наречено „Шуя“, има електрическо задвижване и

външен вид, който не може да остави равнодушен никого.

Компанията „Саня Сихай“ твърди, че производството на този автомобил излиза под 2000 хил. долара, а самото принтиране на частите по купето отнема около пет дни. За него е използван композитен материал, който е оцветен със специалната боя „тиранично златно“.

„Този материал е много по-малко плътен от метала, едва 1/7 или 1/8 от него. А по-ниското тегло ще ни помогне да пестим енергия в бъдеще“, казва шеф-дизайнерът Чен Миняо.

Макар да изглежда доста странно, китайците твърдят, че „Шуя“ е

съвсем работещ автомобил, който може да се движи със скорост от 40 км/ч. 

[video]1630[/video]

„Саня Сихай“ стана известна и с принтираната си преди около половин година двуместна лодка. 35-килограмовият плавателен съд беше направен на новия 13-тонен принтер на китайците, който може да принтира обекти, дълги около 4 м и високи и широки около 2 м.

Технологията на 3D принтирането се използва във все повече области на производството и дори се появиха сгради, изработени на принтер.  

Има спорове коя е първата кола в света, изляза от 3D принтер, а не от поточната линия на автомобилна фабрика. 

Спорът е между производителите на американската „Урби“, която видя бял свят през 2010 г., и моделът „Страти“ на друга американска компания, „Локал мотърс“, който се появи през 2014 г. 

Основната разпра е дали може да се нарече принтирана кола, само външните панели на която са били изработени по този начин, или трябва и основната структура да е принтирана. 

Източник на статията: Vesti.bg

3D принтиране