SF90 XX Stradale стана най-бързото шосейно Ferrari в историята

Колата постави нов рекорд на пистата „Фиорано“

Мартин Дешев,
ferrari sf90 xx stradale

, Ferrari

Ferrari SF90 XX Stradale

Ferrari обяви, че има нов рекордьор на пистата „Фиорано“. Домашното трасе на марката се използва за тестове от години, като всички модели поставят свои времена. И новият лидер при шосейните модели вече се казва SF90 XX Stradale.

Автомобилът е направил обиколка за 1 мин и 17.309 сек. Това е нов рекорд за хомологирани коли, които са легални за обикновените пътища. Шофьор е бил главният тестов пилот на Ferrari Рафаел де Симон.

Колата е била оборудвана с олекотени карбонови джанти и гуми Michelin Cup2R. Времето е с 1.4 сек по-бързо спрямо това на оригиналната кола с Assetto Fiorano пакети и същите гуми.

Тестът е направен преди месец, на 16-ти октомври т.г. Тогава беше официалната демонстрация на колата за медиите. От 15-ти декември, екземпляр ще бъде изложен и в музея на Ferrari в Маранело.

SF90 XX Stradale е още по-лека и мощна версия на оригиналната кола. Тя е с 30 к.с. по-мощна – 1016 к.с., като има множество промени по аеродинамиката и конфигурацията.  По-лека е с 10 кг. и има фиксирано задно крило и нови аеродинамични елементи. Те генерират 530 к.с. сцепление при 240 км/ч.

От колата ще има 799 купета и 599 кабриолета. Всички те вече са запазени от клиенти.

коли автомобили Ferrari спортни коли